“We zullen veel lawaai maken om met 1 stem naar buiten te komen”

Het Collecti.e.f 8 Maars organiseert op Internationale Vrouwendag een vrouwenstaking. Op deze achtste maart vieren we Internationale Vrouwendag en staan vrouwen van over de hele wereld centraal. Maar het is ook een dag waarop vrouwen gendergelijkheid en vrouwenrechten mee op de agenda van de beleidsmakers willen zetten. Daarom zet het Collecti.e.f 8 Maars een vrouwenstaking en een mars op touw. De boodschap van de staking: ‘als vrouwen stoppen, stopt de wereld’. Het Collecti.e.f doet een brede oproep in heel het land om als vrouw het werk (even) neer te leggen. 

De #marsvoorvrouwenrechten verzamelt op het Operaplein om 16u30 om een uurtje later, tegen 17u30, te vertrekken. Ze gaan heel de stad door om zich daarna terug onder het grote publiek te mengen om 18u30 op het Operaplein.

Inge Gielis (ACV) en Joke Dupont (ABVV) woordvoerders van het Collecti.e.f 8 Maars lichten toe waarom ze deze twee acties organiseren. “We organiseren de mars en de staking niet enkel om het vrouw-zijn in the picture te zetten maar ook om te laten weten dat vrouwenrechten nog steeds niet op punt staan en dat er actie moet komen vanuit de overheid om issues zoals tekort aan kinderopvang en verschil in verloning tussen mannen en vrouwen aan te pakken. Het tekort aan kinderopvang is een nijpend probleem omdat sommige vrouwen daardoor niet of minder kunnen gaan werken omdat ze voor hun huishouden moeten zorgen.”

1 stem

Gielis en Dupont hebben een duidelijke visie over de mars. “We willen de eisen van de verschillende vakbonden en eisen van het Collecti.e.f laten horen door op straat te komen. We zullen met borden en spandoeken rondlopen en veel lawaai maken om als vrouwen met 1 stem naar buiten te komen met onze boodschap. De mars zal door het slechte weer geen lange wandeling worden maar we passeren wel enkele pleinen en drukke plaatsen om zoveel mogelijk mensen te bereiken.”

Ondanks de regenbuien hoopt het Collecti.e.f op een massale opkomst.

By | 2023-03-10T13:54:30+01:00 maart 8th, 2023|Actua|0 Comments

About the Author: