Modelbouwwinkel Herman Verschoote stopt ermee: “Ik voelde me soms meer een cafémadam”

Na 63 jaar in Antwerpen centrum sluit Modelbouwwinkel Herman Verschooten op 18 februari de deuren. Na lang twijfelen besliste zaakvoerder en mede-oprichtster Rita Verschooten om het huurcontract stop te zetten. “Heel spijtig, maar corona heeft de doodsteek gegeven.”

Door Manon Ponchel

Tijdens de eerste lockdown moest de winkel drie maanden dicht, en daarna was het moeilijk om zich aan te passen aan de maatregelen. Klanten mochten eerst enkel op afspraak langskomen, en daarna werd er een tijdje aan de deur verkocht. “Dat was gekkenwerk”, zegt Rita Verschooten. Ook na de coronacrisis ging de verkoop niet hard. “Wij verkopen een luxeproduct. Mensen hebben dat niet echt nodig.”

Het is met pijn in het hart dat Rita de winkel sluit, maar een overname was volgens haar geen optie. Toen ze zag dat het huurcontract zou verlopen in februari, hakte ze uiteindelijk de knoop door. “Ik heb echt wakker gelegen van de beslissing om te stoppen of niet. De klanten vinden het heel spijtig, ik ook. Maar niemand zou de zaak kunnen overnemen.”

“Alle klanten zijn vrienden”

Rita Verschooten

Madam IKEA

Al decennialang is het dé winkel voor modelbouw in Antwerpen, maar dat was niet het originele plan. “Wij zijn begonnen met meubelpakketten”, vertelt Rita. “We hadden meubels in de etalage staan die de klant in een pakket kon kopen om thuis zelf te monteren. De meeste klanten zagen dat niet zitten, maar hadden wel interesse in de modelbouwautootjes die we als versiering in de winkel hadden gezet.” Na een tijdje verving de modelbouw de doe-het-zelfmeubels volledig. “Soms denk ik: als de klanten toen open hadden gestaan voor meubelpakketten, was ik nu misschien madam IKEA”, lacht Rita.

Het contact met de klanten vond Rita een van de fijnste dingen. “Alle klanten zijn vrienden. We praatten soms meer over andere dingen dan over modelbouw. Dat was heel plezant. Soms voelde ik me zelfs meer een cafémadam.”

De winkel kreeg alvast een passend afscheid. Toen Rita op een avond langs de winkel wandelde om met haar kleindochter een dessertje te gaan eten, zag ze binnen de lichten branden. “Ik ging kijken en al mijn kinderen en kleinkinderen stonden daar om mij te verrassen. Dat was heel speciaal. 

By | 2022-12-22T09:18:13+01:00 december 21st, 2022|Actua|0 Comments

About the Author: