“Het is fijn dat Arenberg inclusiever wordt”

Arenberg is weer open. De schouwburg in het hart van de Triangelbuurt kreeg een heuse make-over. Arenberg zet in op inclusiviteit en diversiteit met het nieuwe interieur, de genderneutrale toiletten én de programmatie van het komende seizoen. 

Na vijf maanden verbouwen is Arenberg klaar voor het nieuwe seizoen. De bovenfoyer werd onder handen genomen, de benedenverdieping kreeg een paar jaar geleden al een nieuwe look. Er zijn verschillende, misschien niet altijd even opvallende, aanpassingen gemaakt. Wanneer je de trap op loopt, zie je bijvoorbeeld niet langer alleen schilderijen van witte oude mannen aan de muur hangen. Vier van de klassieke schilderijen werden vervangen door foto’s van fotograaf Mous Lamrabat uit Gent. Daarmee wil Arenberg gaan voor meer diversiteit en een correcte weerspiegeling van het stadsbeeld.

 “Ik voel mij geen vrouw of man, dus waarom moet ik kiezen?”

Zoë Geijsmans

Genderneutrale toiletten

Nog een belangrijke verandering zijn de toiletten. Die kregen een andere plek en zijn genderneutraal. Daarmee toont Arenberg dat ze een plek hebben voor iedereen, ongeacht gender. Dat lijkt voor sommigen misschien banaal, voor anderen is het een noodzaak.

Zoë Geijsmans (22) is non-binair en zet zich in voor genderneutrale toiletten en taalgebruik op AP Hogeschool. “Het is fijn dat Arenberg inclusiever wordt. Het is heel belangrijk om non-binairen en transpersonen een veilige plek te geven om naar het toilet te gaan. Ik voel mij geen vrouw of man, dus waarom zou ik daar tussen moeten kiezen? Als ik naar een mannen- of vrouwentoilet ga, krijg ik soms opmerkingen of zelfs agressieve reacties, zowel bij de mannen als bij de vrouwen. Ik ga dan liever thuis naar het toilet, of ik wacht. Als ik weet dat er ergens een genderneutraal toilet is, ga ik er sneller terug naar toe. Ik voel mij veel veiliger en geaccepteerd.”

Cocktails en jong talent

Arenbergs bar, Barmont, kreeg een hippe look en zal vanaf nu voor, tijdens en na de voorstellingen open zijn. Voordien kon je er enkel tijdens de pauzes iets drinken. Er worden nu ook cocktails geserveerd. Barmont creëert daarmee een rustige plek om nog wat na te praten over de voorstelling. Beneden komt jong talent het beste van zichzelf geven in Club Apéro. 

De programmatie moet ook een meer gemengd publiek aantrekken. Zo speelt Arenberg met de verschillende programmaties in op diverse doelgroepen. Je kan bijvoorbeeld gaan kijken naar klassiekers zoals Alex Agnew of Lieven Scheire, genieten van jonge talenten tijdens podiumkunstenfestival Antwerp Bijou of een uitzinnige drag-act van Priscilla, Queen of the Desert bijwonen.

Foto: Copyright Lucid – AGVESPA

By | 2022-12-22T09:25:50+01:00 december 21st, 2022|Actua|0 Comments

About the Author: