Studenten journalistiek tonen het hart van de Stuivenbergwijk met project ‘geheugen van Stuivenberg’

Voor de laatstejaarsstudenten journalistiek zit het academiejaar er ondertussen alweer bijna op. Ze sluiten in stijl af met het project ‘Geheugen van Stuivenberg’: waar mensen uit de buurt vertellen over betekenisvolle plekken. Videostudent Silke Haentjens vertelt over haar eerste ervaringen met de wijk en hoe belangrijk ze diversiteit vindt.

Studenten journalistiek bundelen de verhalen van de buurt samen aan de hand van portretten en reportages. De studenten werken samen met integratieorganisatie SAAMO, project Union 2060 en het Erfgoedlab van de stad Antwerpen. Met dit project willen ze aantonen dat de media meer divers mogen zijn, en ook Silke is het daarmee eens. “Ik vind het heel belangrijk dat de media weergeven hoe de wereld er echt uitziet. Jammer genoeg ziet die representatie er nog te vaak te wit of te cliché uit. Met dit project krijgen we de kans om te laten zien hoe divers de Stuivenbergwijk is, maar ook hoe hard ze samenhangt. Diversiteit betekent niet altijd apart, en dat vind ik belangrijk om naar voren te brengen”, aldus Silke.

Aangename kennismaking

Silke was nog nooit eerder in de Stuivenbergwijk geweest en was aangenaam verrast. “Het was letterlijk en figuurlijk een eerste kennismaking met het reilen en zeilen in Stuivenberg. Ik ben aangenaam verrast. Iedereen kent elkaar en het maakt niet uit waar je roots liggen, welke kleur je huid heeft of wat je gender is… Uiteraard zijn er enkele problemen en kwesties die moeilijker liggen, maar ik denk dat dat voor veel plaatsen geldt.”

De eerste weken maak je als student kennis met de wijk. Je leert nieuwe plekken kennen en wandelt rond op zoek naar buurtbewoners die hun betekenisvolle plek met je willen delen. “We ontmoetten al veel interessante en mooie mensen met leuke verhalen, die we hopelijk naar het einde van het project toe naar buiten kunnen brengen zodat iedereen kan meevolgen. Dat geeft me moed om het project tot een mooi einde te brengen en alles te geven”,vertel Silke.

Kom zeker op 11 juni een kijkje nemen op de tentoonstelling in UNION2060 aan het Stuivenbergplein 7. Daar stellen de studenten journalistiek hun diverse verhalen graag aan je voor.

By | 2022-05-04T10:15:51+02:00 mei 3rd, 2022|Actua|0 Comments

About the Author: