Internationale Vrouwendag: vrouwen in het Antwerpse straatbeeld

Op Internationale Vrouwendag denken we aan sterke vrouwen in onze omgeving. Dit jaar doen we dat met de redactie letterlijk en kijken we naar straten in onze Triangelbuurt die vernoemd werden naar zo’n vrouw. Opvallend: we vonden er maar één.

De Jeanne Brabantstunnel aan het Operaplein werd ingehuldigd in 2020 en werd vernoemd naar Jeanne Brabants, die in 1969 het Ballet van Vlaanderen oprichtte.

In Antwerpen zijn nog geen één op de tien straten vernoemd naar vrouwen. Daarom lijsten we vier straffe Antwerpse madammen op die een impact hebben gehad op onze buurt en dus ook een plekje verdienen in het straatbeeld.

  1. Corry Lievens (1903-1968)

Corry Lievens, pseudoniem voor Isabella Adriaens, was een bekende theateractrice en bezielster van het Koninklijk Jeugdtheater (wat we nu kennen als HetPaleis aan het Theaterplein). Lievens’ bijnaam was ‘Tante Corry’.

  1. Anna Bijns (1493-1575)

Een bekende dichteres die woonde en werkte in de Keizerstraat, aan Kipdorp. Bijns schreef refreinen, een populair genre binnen de Rederijkers. Als vrouw zijnde werd haar jammer genoeg lidmaatschap ontzegd.

  1. Dora van der Groen (1927-2015)

Van der Groen begon haar carrière als actrice bij de Antwerpse Koninklijke Nederlandse Schouwburg, een theatergezelschap wat later fusioneerde met de Blauwe Maan Compagnie: Het Toneelhuis werd geboren en is vandaag te zien in de Bourla. Naast actrice was Van der Groen regisseuse.

  1. Léonie Osterrieth-Mols (1843-1918)

Als kunstverzamelaarster en onderneemster maakte ze van haar familiehuis aan de Meir een trefpunt voor kunstenaars. Daarnaast steunde ze de Belgische Zuidpoolexpedities die gemaakt werden het bekende schip, de Belgica. Het Osterriethhuis staat vandaag nog steeds te pronken op de Meir, je kan er een chocolatier en interieurzaak vinden.

 

De redactie van Den Triangel wenst alle (Antwerpse) vrouwen alvast een fijne Internationale Vrouwendag toe!

By | 2022-03-08T15:55:59+01:00 maart 8th, 2022|Actua|0 Comments

About the Author: