Kerk in de kijker

Na bijna 3 jaar restaureren is de Sint-Jacobskerk weer volledig toegankelijk. De Westzijde van de kerk werd flink onder handen genomen en daar kan je nu volop van gaan genieten. In januari beginnen ze aan de tweede helft van de kerk.

Al sinds januari 2019 stond de Sint-Jacobskerk in de stellingen, maar die zijn sinds een paar weken verdwenen. De eerste helft van de restauraties is namelijk afgerond en bezoekers zijn weer welkom. Nog een dikke maand kan je terecht in de kerk om het verschil tussen de gerestaureerde Westzijde en de nog aan te pakken Oostzijde te bewonderen. Een van de gidsen vertelt uitgebreid over de werken.

“De Westzijde van de kerk werd al grotendeels in ere hersteld. Overal in de kerk ontdekte men muurschilderingen en het team van restaurateurs legde de mooiste opnieuw bloot. Zowel in de kapelletjes als op het plafond staan nu muurschilderingen, maar sommigen zitten helaas deels verstopt onder kunstwerken. Op kunsthistorisch vlak is dit een heel interessante kerk, omdat er bijvoorbeeld altaren uit verschillende periodes in staan. Je hebt er met drieluiken, maar ook met enkel het middelste stuk van zo’n paneel, je hebt er met gedraaide zuilen of met beeldhouwwerken,…  Ook al deze altaren werden opgeknapt en in hun ere hersteld.”

“Vanaf januari beginnen ze met de Oostzijde volledig te restaureren en dan is die niet meer toegankelijk voor bezoekers. Ook hier zullen ze muurschilderingen blootleggen, de muren opnieuw wit schilderen zodat de kerk weer lichter wordt, de orgels in hun oude glorie herstellen, de beelden restaureren,… Er staat dus nog veel op de planning, vandaar dat de werken waarschijnlijk pas in 2027 volledig zullen worden afgerond. Zodra de werken worden hervat, wordt er opnieuw een stofgordijn opgehangen en zal de Oostzijde dus niet meer toegankelijk zijn voor bezoekers.”

Het is zeker de moeite waard om eens binnen te springen in de Sint-Jacobskerk. Het verschil tussen beide delen kan je dus nog enkele weken gaan bewonderen. Meer over de kerk lees je in de nieuwe editie van den Triangel vanaf 21 december!

 

 

By | 2021-12-03T17:16:07+01:00 december 3rd, 2021|Actua, Cultuur|0 Comments

About the Author: