IMS Stadsfeestzaal doet de boeken toe

Vanaf zondag 14 november sluit de International Magazine Store haar filiaal in de Antwerpse Stadsfeestzaal. ‘Het gebrek aan toerisme heeft ons de das omgedaan’, zegt uitbater Mathias. Na exact een decennium verhuist Mathias van de Stadsfeestzaal naar de voorlopig laatste Antwerpse IMS-winkel in de Kaasrui.

Wie op zoek is naar sierboeken of naar een groot aanbod aan internationale magazines zal voortaan iets verder moeten wandelen dan Hopland. De International Magazine Store, of kortweg IMS, sluit op 14 november definitief de deuren van haar filiaal in de Antwerpse Stadsfeestzaal. ‘Door de hoge huurprijzen zijn we genoodzaakt om deze locatie te verlaten’, zegt Mathias van IMS. ‘Het was een moeilijke beslissing, maar gelukkig hebben we nog een tweede winkel in de Kaasrui.’ Na tien jaar komt er een eind aan de speciaalzaak van internationale tijdschriften in Hopland.

Wie is de schuldige?

‘We kunnen de hoge huurprijzen in het bruisende shopping epicentrum van Antwerpen niet meer rechtvaardigen.’ De coronapandemie bewijst dat het naast een gezondheidscrisis ook een economische crisis is. ‘Voor de kleine krantenwinkel zal de coronaperiode ongetwijfeld een zege zijn geweest, maar het cliënteel van IMS bestaat vooral uit toeristen’, zegt Mathias. ‘En omdat de toeristensector bijna twee jaar stillag, hebben we 20% van ons cliënteel zien verdwijnen. De laatste weken merken we wel op dat er heel wat Nederlanders hun weg naar Antwerpen terugvinden. Misschien wel net te laat.’

“Het grote aanbod aan magazines speelt nu misschien in ons nadeel”

Midden november zal IMS beroep moeten doen op een ruime verhuiswagen. Naast een groot aanbod van wenskaarten en tafelboeken staat de speciaalzaak bekend om haar 8.000 magazines uit het binnen- en buitenland. ‘Het grote aanbod aan boeken en magazines heeft altijd in ons voordeel gespeeld, maar misschien speelt het in de huidige periode meer in ons nadeel’, concludeert de zaakvoerder.

Nieuwe, oude locatie

Vanaf 15 november zullen vaste klanten een verplaatsing naar Kaasrui 11 moeten maken voor internationaal leesvoer. Toch geeft de zaakvoerder toe gerust te zijn in de zaak. ‘Het vaste cliënteel vindt onze verhuis enorm jammer, maar heeft me verzekerd om de korte verplaatsing naar onze andere reeds bestaande locatie te maken.’ In de schaduw van het Stadhuis en de kathedraal komt Mathias in een andere buurt met een andere dynamiek terecht.

‘In Hopland konden we steeds rekenen op buurtbewoners, studenten, toeristen en shoppers. De omgeving in en rond de Kaasrui is meer gericht op horeca dan op winkelplezier. Al denk ik dat mensen altijd wel de weg zullen vinden naar een IMS.’ Op zondag 14 november gaat Mathias voor een allerlaatste keer de deuren van de Stadsfeestzaal achter zich sluiten. ‘Ik ga het hier ontzettend missen. Wie weet kunnen we na het huurcontract op de Kaasrui misschien wel terugkeren naar deze buurt.’

By | 2021-11-14T10:28:41+01:00 november 14th, 2021|Actua|0 Comments

About the Author: