November is boekenmaand in Antwerpen: “Een boek is een interieurobject”

Vanaf vandaag start de boekenmaand in Antwerpen, en wordt er stilgestaan bij nieuwe en bestaande boeken. Bij boekhandel Luddites Books & Wine op Hopland kunnen mensen na hun werk uitrusten met een drankje. Eigenaars Richard en Jorien kwamen samen op het idee om de winkel te openen: “we konden nergens terecht na ons toenmalig werk, dus dan maakten we zelf een plek”.

“Ik merkte dat er na de werkuren nergens in Antwerpen een plek was om tot rust te komen met een glaasje wijn en een boek”, zegt Jorien. Het was zeer vervelend voor Richard en mij dat we nergens terecht konden na zes uur ’s avonds. Daardoor kwamen we op het idee om een boekenwinkel te openen waar boekenliefhebbers na hun werk kunnen komen.”

Een plek om tot rust te komen

Richard vertelt over de winkel als een plek om ontspannend te lezen zonder afleiding door technologie. “Er is geen wifi, dat maakt de winkel een plek om even weg te zijn van technologie.” Hij vindt smartphones handig, maar vindt ook dat we er een pauzeknop aan moeten zetten. “Soms kan zo’n scherm te veel worden en dan is het goed om het weg te leggen en een boek met een glaasje wijn erbij te nemen.” 

Jorien is het eens met Richard. “Het is een heel bewuste keuze om geen wifi te hebben. Onze klanten vragen er ook niet vaak naar. Het is belangrijk om zoveel mogelijk menselijk contact te hebben.”

“Een boek is nog altijd hét favoriete kerstcadeau”

Luddites Books & Wine organiseert doorheen de maand november signeersessies en boekenpresentaties. “In Vlaanderen komen veel nieuwe boeken uit in oktober en november”, vertelt Jorien. “Vroeger viel de Boekenbeurs in Antwerpen perfect samen met de nieuwe boeken.”

De herfstperiode is de ideale tijd om nieuwe boeken uit te brengen, weet Jorien. “Veel mensen beginnen al aan kerstcadeaus te denken in november. Ik merk dat een boek hét favoriete kerstcadeau is. De promotie rond nieuwe boeken is dus goed omdat de kerstperiode er snel aankomt.”

De boekenmaand vinden Richard en Jorien een goed idee. “Een maand om even stil te staan bij boeken is goed bedacht. Zo zien mensen dat er wel degelijk veel nieuwe en leuke boeken zijn en dat die goed kunnen dienen als cadeau voor een dierbare.”

De aanraking van een boek

Jorien weet precies waarom het zo leuk is om boeken te lezen die je kan vasthouden en waarom het minder leuk is om e-books te lezen. “Een boek met een stoffen buitenkant is heel leuk om vast te houden. De geur van een nieuw of oud boek kan me ook doen genieten. Maar wat me ook een goed gevoel geeft, is een bladzijde kunnen omslaan in je boek en een heel nieuwe pagina met mooie woorden tegenkomen.”

“Je kan van gekochte boeken een bibliotheek maken”

Boeken hebben vaak een mooie cover om op te vallen bij hun publiek. Jorien vindt dat uiterlijk zeer belangrijk. “Boeken met een mooie lay-out zijn heel mooi, daardoor worden ze vaak gebruikt als interieurobject. Onze boekenkasten in de winkel zijn op kleur gesorteerd, dat springt positief in het oog van onze klanten.”

Je eigen bibliotheek

Voor Jorien is het kopen van boeken leuk. “Als je een boek koopt, kan je het nog eens lezen of uitlenen aan mensen. Je kan de boeken ook als cultureel kapitaal beschouwen. Dat wil zeggen dat je bijvoorbeeld kan laten zien welke boeken je allemaal hebt door ze mooi op kleur te plaatsen in de boekenkast.”

Meerdere mensen vragen zich af wat je met een boek doet nadat je het gekocht hebt. Jorien weet daar de ideale oplossing voor. “Je kan je boeken uitlenen aan andere mensen of gebruiken als interieurobject, als decoratie in je huis. Met het aantal boeken die je hebt kan je je eigen bibliotheek maken.

Boekentip voor Antwerpenaren: Jorien raadt “Time Machine Antwerpen” van Tanguy Ottomer aan voor Antwerpenaren. In dat boek worden verschillende plaatsen getoond van vroeger en nu in Antwerpen. Dat is een échte aanrader voor mensen waarbij hun hart in Antwerpen ligt.

By | 2021-11-01T16:11:23+01:00 november 1st, 2021|Actua|0 Comments

About the Author: