Het Operaplein binnenkort ook in het duister in de spotlights: “Lichten moeten tonen dat hier kunst en leven ontstaat”

De Stad Antwerpen zoekt via een open oproep naar een lichtontwerper die Opera Antwerpen en Residentie Wagner op het Operaplein ook s ‘avonds moet laten pronken. De betrokken partijen zijn alvast uitgeladen over het initiatief.

“Het operagebouw is één van de mooiste en belangrijkste gebouwen in Antwerpen. Doordat de werken aan het plein intussen zijn afgerond, mag dat ook in het donker meer tot zijn recht komen”, vertelt Wilfried Eetezonne, woordvoerder van Opera Ballet Vlaanderen.

Door de langdurige werken aan het Operaplein veranderde de locatie tijdelijk tot een duistere plek. Daarom trok Opera Ballet Vlaanderen met de vraag om extra verlichting naar het stadsbestuur: “Zij waren toen net bezig met het Lichtplan voor heel Antwerpen. Populaire plekken zoals de Kathedraal, Grote Markt en het Stadhuis kregen allemaal uitzonderlijke verlichting, maar ook wij werden nog in het plan opgenomen.”

Een gebouw als spreekbuis

Een ontwerp is er nog niet, al staat duidelijk vast welke elementen er tijdens het project zeker moeten uitspringen: “De focus ligt niet alleen op een mooie gevel, maar het moet ook tonen dat het operagebouw  een levend huis is waar gewerkt wordt. Een plek waar leven en kunst ontstaat.”

Het monument heeft reeds een duidelijk doel met de lichten . Ze volgen daarmee een opkomende trend in grootsteden: “Bij speciale gebeurtenissen worden gebouwen in een bepaalde kleur uitgelicht. Daar doen we nu al aan mee, maar in de toekomst zou dat nog eenvoudiger kunnen.”

De zoektocht naar een ontwerper is gestart, maar volgens Eetezonne is het nog te vroeg om te zeggen wanneer de lichten effectief worden aangestoken.

Lees in de volgende editie van Den Triangel meer over de verlichting op het Operaplein.

 

 

By | 2021-06-11T15:52:37+02:00 mei 28th, 2021|Actua|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment