Nu het nog kan: Wereld Bijendag

Van koffie tot boerenkool, vrijwel elke plant die op ons bord belandt, is het levenswerk van een bij. Maar door over bebouwing, giftige pesticiden en het wegmaaien van bloemen en planten, verdwijnt de bijenpopulatie in sneltempo. Om meer aandacht te vestigen op de levensbelangrijke functie van bijen, riepen de Verenigde Naties (VN) 20 mei in het leven als ‘Wereld Bijendag’.

De massale bijensterfte is een probleem dat ons allen aangaat. Want wanneer de bij uitsterft, verdwijnen gelijk ook appels, aardbeien en andere gewassen. Met alle desastreuze gevolgen voor de mens vandien. De VN wil met ‘Wereld Bijendag’ daarom de bewustwording rond bijen vergroten. Want de bij is meer dan een eng, prikkend insectje.

‘Meer groen’

De stad Antwerpen is zich al langer bewust dat ze haar aandacht meer moet vestigen op ecologie en duurzaamheid. Zoals u in de laatste editie van onze krant las, zette de stad het langetermijnproject ‘meer groen’ op poten. Dit zou zich enerzijds focussen op toekomstbomen en anderzijds op de aangroei van waardevoller gras in de binnenstad. Ze zal hiervoor haar maaibeurten terugschroeven, zodat gras en andere planten meer vrijheid krijgen om te groeien. Die wildgroei van bloemen en kruiden trekken meer insecten – en dus ook bijen – aan. Die op hun beurt weer meer vogels lokken. Een win-win situatie.

Wees een helpende hand

Ook de Triangelbuurt kan zijn steentje bijdragen aan een mooiere toekomst voor de bij. Één van de belangrijkste doodsoorzaken bij bijen is namelijk het overmatige gebruik van onkruidverdelgers en instectenbestrijders. Probeer daarom een duurzamer alternatief zoals een citronella kaars of wierook.

Volg het voorbeeld van de stad en sla af en toe een maaibeurt over, of laat een deel van het gras staan zodat ook de bijen aan hun trekken komen. Tot slot kan je bloemen planten die het hele jaar door aantrekkelijk. Tijm en Salie zijn goede opties én lekker bij gerechten. Zo is iedereen winnaar.

Meer tips voor een bijvriendelijk tuin vind je op: https://www.natuurpunt.be/pagina/hoe-help-je-wilde-bijen-je-tuin?gclid=CjwKCAjwtdeFBhBAEiwAKOIy5zSdIGSUC7ItsSvFtFhAADVw5aooFiIHEc3Za_hwYnxxt2JWoOAapRoCpr4QAvD_BwE

By | 2021-06-01T10:48:56+02:00 mei 20th, 2021|Actua|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment