Binnenkort een skateverbod in Antwerpen? “Samenleven in een stad vraagt inspanningen van twee kanten”

De Antwerpse skategemeenschap davert op haar grondvesten. De stad installeerde namelijk op verschillende plaatsen ‘skatestoppers’ aan de randen van trappen en banken. Die metalen haken zorgen er voor dat skaters hun favoriete hobby nog nauwelijks kunnen uitoefenen.

Momenteel dreigt er zelfs een skaterverbod op het Theaterplein in Antwerpen, maar skatewinkels Lockwood en One Love Boardshop startten samen met theaterhuis hetpaleis via sociale media een sensibiliseringscampagne om drastische maatregelen te voorkomen.

Skaten ontmoedigen

De actie komt er omdat de skategemeenschap als dé grote schuldige wordt aangewezen voor de geluidsoverlast en de vernieling van de infrastructuur aan de vernieuwde Scheldekaaien. “Foto’s tonen aan dat er reeds veel schade is berokkend aan het deel van de Scheldekaaien dat pas werd heraangelegd. Daarom zijn we met een testproject gestart om het skaten op die gevoelige plekken te ontmoedigen”, klinkt het bij schepen van Stadsontwikkeling Annick De Ridder (N-VA).

Buurtbewoners versus skategemeenschap

Dat de plaatsing van de metalen haken bij velen in het verkeerde keelgat is geschoten, beseft ook het Antwerps stadsbestuur: “Wij begrijpen de bekommernissen van skatende jongeren in onze stad zeer goed. Toch hebben we ook aandacht voor het feit dat skaten op bepaalde plekken voor een omgevingsgeluid zorgt dat voor de buurtbewoners niet fijn is. Samenleven in een stad vraagt natuurlijk inspanningen van twee kanten. Geef ons echter de tijd om de testfases uit te rollen zodat we een bredere visie over skaten in de stad kunnen ontwikkelen. ”

Hoopvol nieuws dus voor de skategemeenschap in Antwerpen. Zo is het stadsbestuur nadrukkelijk op zoek naar mogelijke alternatieven voor beoefenaars van de sport: “Het nieuwe deel van de Scheldekaaien zal een skatezone bevatten. We weten dat skaten in een speciaal aangelegd park niet hetzelfde is als op straat. Daarom bekijken we of er op toekomstige stukken van de Scheldekaaien, of andere locaties, gebruik gemaakt kan worden van robuustere materialen die wel kunnen dienen voor de skaters.”

Lees in de volgende editie van ‘Den Triangel’ de reactie van Yannes, medewerker van skatewinkel Lockwood, op de plaatsing van deze skatestoppers.

By | 2021-05-12T16:42:41+02:00 mei 11th, 2021|Actua|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment