#steunkousen voor Werelddownsyndroomdag

Op 21 maart is het Werelddownsyndroomdag. Voor de derde keer op rij roept de zender Eén op om die dag twee verschillende sokken te dragen. Dat onder de #steunkousen om al wie het syndroom van Down heeft te steunen. Want anders zijn is dik oké.

Net zoals de twee vorige edities van #steunkousen, werkt Eén samen met Veritas om sokken te verkopen voor het goede doel. Dit jaar gaat er per verkocht paar 1 euro naar VillaVip. Dat is een organisatie die zich inzet om inclusieve woningen te voorzien voor mensen met een beperking.

Uniek ontwerp

Voor het ontwerp van de sokken betrok Dieter Coppens de reizigers van Down The Road seizoen vier. Lisa, Hélène, Lore, Kevin, Martijn en Pieter lieten hun creatieviteit de vrije loop bij het maken van hun ontwerpen. De sokkencollectie bestaat uit twee mannen – vrouwen – en kinderparen. Elke sok is te herkennen aan de drie pijltjes onderaan. Deze staan symbool voor het downsyndroom.

Een meerwaarde aan onze maatschappij

Jitske De Graef (22) is één van de vele mensen die elk jaar op 21 maart, twee verschillende sokken uit de kast haalt. “Het is geen groot statement maar ik wil mijn zusje die downsyndroom heeft, laten zien dat ik volledig achter ‘haar’ dag sta,” zegt Jitske.

De Graef vindt het heel belangrijk dat mensen met downsyndroom in de kijker worden gezet. “Rond het hebben van downsyndroom hangt een beeld dat ze bepaalde dingen niet kunnen. Dat klopt niet!,” zegt Jitske. “Mensen met het syndroom van Down zijn een meerwaarde aan onze maatschappij. Elke dag zie ik mijn zus groeien als persoon. En al wie met haar in contact komt, straalt meteen.”

VillaVip kende Jitske niet. Al vindt ze het wel een fantastische keuze voor een goed doel. “Zelfstandigheid is belangrijk voor ieder van ons. Dat is niet anders voor mensen met het downsyndroom,” vertelt De Graef. “Volledige zelfstandigheid is misschien niet voor iedereen mogelijk,  toch is het belangrijk opzoek te gaan naar wat wel kan. Zo geef je hen een kans om op een veilige manier hun grenzen te verleggen.”

 

Draag jij deze zondag ook 2 verschillende sokken? Trek dan een foto en post hem op sociale media onder #steunkousen.

Opmerking: de sokken op de foto zijn niet de #steunkousen ontworpen door Eén en Veritas

By | 2021-03-18T14:48:51+01:00 maart 18th, 2021|Actua|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment