Gilles van BYAR: “Wij zijn gehoord maar niet begrepen”

Afgelopen weekend werden in onder andere Brussel, Hasselt en Antwerpen protestacties georganiseerd tegen racisme. De protesten zijn, op kleine opstootjes in Brussel en Antwerpen na, vredig verlopen. Toch waren de krantenkoppen maandagochtend niet lovend. Gilles Mbiye-Beya van Belgian Youth Against Racism (BYAR) getuigt.

“Het was hartverwarmend om de grote opkomst te zien. Ik ben gaan protesteren in Gent en ik was tevreden over de samenwerking met de Gentse politiekorpsen en de handhaving van de veiligheidsmaatregelen. Toch heb ik het gevoel dat wij gehoord zijn, maar niet begrepen”, begint Gilles.

Protestactie in Brussel. ©Tess Jacobs

De protesten van afgelopen weekend eindigden in een kleine rel in Brussel en verschillende arrestaties van demonstranten in Antwerpen. “De politici en de media hebben de essentie van de mars niet begrepen”, zegt Gilles.

“De marsen zijn, ondanks een honderdtal relschoppers, zeer vredig verlopen”, vertelt hij. “Wij van BYAR hebben enkel de marsen in Antwerpen, Hasselt, Gent, Oostende en Halle georganiseerd. Wij hebben dus niets te maken met de rellen in de hoofdstad. Maar wij zijn ervan overtuigd dat de organisatie van de mars in Brussel er alles aan heeft gedaan om dat te voorkomen”, vindt Gilles. 

Onbegrip vanuit de media en zwijgende politici 

Volgens Gilles willen politici het niet hebben over het probleem dat wordt aangekaart. “We waren erop voorbereid dat de politici over alles zouden spreken behalve het racisme. Terwijl dat net de reden was van onze protestacties. In plaats daarvan spreken ze over de relschoppers en de verdere verspreiding van het coronavirus. Over racisme blijft het zoals gewoonlijk stil”, aldus Gilles. 

Hij is van mening dat de Belgische regering een bepaald signaal stuurt naar de demonstranten. “De horeca mag weer open, alle scholen zijn open en de winkels zijn weer opgestart. Maar op straat komen om te protesteren voor grondrechten en gelijkheid mag niet? Hiermee geeft de overheid een signaal dat ze welvaart boven het welzijn plaatst. Daar heb ik weinig begrip voor”, vertelt Gilles.

Gilles Mbiye-Beya van Belgian Youth Against Racism (BYAR)

Gilles is er echter van overtuigd dat, door middel van dialoog, wel verandering kan gebracht worden in de zaak. “Twintig jaar geleden hebben we al een debat gehad over racisme en xenofobie. Hier is dan ook een akkoord uit gekomen”, hier wijst hij op aanvullend protocol nr.12 bij het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, dat maakt dat racisme bij wet verboden is. “Het is vreemd dat twintig jaar later 15.000 mensen op straat moeten komen tegen racisme. Daarom denk ik dat een dialoog de beste manier is om racisme aan te pakken.”

Arrestaties in Antwerpen

Ook in Antwerpen werden afgelopen zondag verschillende arrestaties uitgevoerd. De demonstranten werden afgevoerd in bussen van De Lijn. “Wat we eerst moeten doen, is een reconstructie maken. Aan de hand van die reconstructie kunnen wij exact bepalen wat er op zondag gebeurd is. Ik heb beelden gezien van jongeren die met zestig mensen tegelijk in een bus werden geduwd, zonder mondmaskers. Dan stel ik me de vraag of de veiligheid van de jongeren nog altijd primair was.”

Protestactie tegen racisme in Brussel. ©Marie De Saedeleer

Gilles is kritisch over de arrestatie van de demonstranten. De meesten van hen waren jongeren onder de 25 jaar. “Er waren ook mensen van de leeftijd van mijn moeder aanwezig op het protest. Ik vraag me dus af waarom er geen verschillende leeftijden op die bussen zijn gezet. Er moeten vragen worden gesteld over het selectieproces van de politie tijdens de arrestaties. Jongeren die klachten hebben over de arrestaties kunnen een mail sturen naar legal@byar.be“, zegt hij.

Toekomstige protesten

Als het over de toekomst gaat, is Gilles ervan overtuigd dat er mogelijk nog manifestaties komen. “We zijn gehoord, maar jammer genoeg niet door iedereen. Als de situatie zo blijft, zullen we nog eens op straat moeten komen en zullen we luider moeten zijn zodat iedereen ons kan horen en begrijpen.”

 

By | 2020-06-10T09:15:45+02:00 juni 9th, 2020|Actua|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment