Student zoekt job deel 1: “Momenteel teer ik op mijn spaargeld”

Voor vier op de tien min-26-jarigen zijn geplande studentenjobs geschrapt door de coronacrisis. Vele studenten komen hierdoor in een moeilijke financiële situatie terecht. In deel 1 van Student zoekt job vraagt Den Triangel aan studenten in de buurt hoe het met hun studentenjobs gesteld is.

Cedric Verwimp (21) en Ignace Helsen (22) studeren aan de Universiteit Antwerpen. Cedric studeert toegepaste economische wetenschappen (TEW) en Ignace zit in zijn schakeljaar stedenbouw. Annelies Hart (23) en Tess Jacobs (20) zijn twee studentes journalistiek aan AP Hogeschool en redacteurs van Den Triangel. Ook Lotte Mellaerts (20) studeert aan AP Hogeschool, zij zit in haar laatste jaar communicatiemanagement. 

Zijn er jobs weggevallen?

Lotte: “Ja, normaal werk ik op zaterdag en soms op zondag. Toen covid-19 uitbrak ging die winkel uiteraard dicht. Twee weken geleden heropende de winkel, maar met de nodige maatregelen. Er mogen slechts enkele klanten in de winkel binnen, waardoor de uitbaters niet meteen de extra hulp van een student nodig hebben.”

Cedric: “In de maand juli ging ik normaal als junior tax consultant werken bij een bedrijf in Antwerpen. Deze job is helaas weggevallen. Verder speel ik voetbal op provinciaal niveau, die inkomsten zijn ook weggevallen door de coronacrisis.”

Tess: “Normaal ben ik barvrouw bij brasserie Den Antigoon op het Theaterplein. Ik werk daar één dag in het weekend en vaak nog een extra avond door de week. Momenteel ben ik dus werkloos, maar niet technisch werkloos omdat ik student ben.”

Annelies: “Sinds ik op 1 februari ben beginnen werken als freelancer bij persagentschap Belga, is er voor mij alleen maar werk bijgekomen. Het nieuws is dan ook exponentieel toegenomen door de crisis waardoor ze bij Belga meer shifts draaien en dus extra handen nodig hebben.”

Ignace: “De laatste dag dat ik ben gaan werken, in een logistiek bedrijf, was de dag voor de lockdown. Ik heb toen met de manager afgesproken dat ik in de zomer acht weken mocht komen werken. Ik zou een week later het contract gaan tekenen maar dat ging niet door wegens de crisis. Het bedrijf heeft mij sindsdien niet meer gecontacteerd. Het bedrijf heeft nu een pak minder omhanden. Ik verwacht van hen niet direct een telefoontje.”

Zit je momenteel in een lastige financiële situatie?

Tess: “Ik bevind mezelf in een heel moeilijke financiële situatie. Ik zit op kot en betaal grotendeels alles zelf: elektriciteit, telefoonabonnement, eten, een deel van mijn huur enz. Er komt niets binnen waardoor ik geld moet sprokkelen bij mijn familie waarvan er ook velen momenteel technisch werkloos zijn. Daarnaast neem ik geld van mijn spaarrekening, maar dat is geen onuitputbare bron. Ik houd dus mijn hart een beetje vast. Als deze situatie nog lang aanhoudt, zal ik een oplossing moeten vinden en een andere job zoeken buiten de horeca.”

Annelies: “Ik heb geluk met mijn job. Dankzij mijn studentenstatuut houd ik ook meer van mijn loon over dan een gewone freelancer.”

Lotte: “Ik probeer zelf af en toe te werken als ik tijd heb, maar ik ben nog steeds kotstudent dus krijg ik wekelijks mijn zakgeld, ook tijdens corona. Ik betaal ook nauwelijks zelf iets van mijn kotleven, tenzij de extra’s zoals kleren of uitgaan.”

Ignace: “Momenteel kan ik nog teren op mijn spaargeld, maar als ik deze zomer niet kan gaan werken is dat wel een stevige hap in mijn budget naar volgend academiejaar toe. Ik krijg wel iedere week geld om te eten van mijn ouders maar alles wat ik daarbuiten koop moet ik zelf betalen zoals: kleren, uitgaan of meer eten (lacht). Op het eerste gezicht lijken die uitgaven misschien niet cruciaal, maar die ontspanning heb je echt nodig, zeker als student. Als je eens niet met je vrienden op café kan gaan door geldnood, kan dat je mentale gezondheid stevig aantasten en het stressgehalte verhogen. Wat vervolgens een negatieve invloed op de resultaten kan hebben. Een vicieuze cirkel als het ware.”

Ben je al actief op zoek gegaan naar een studentenjob?

Lotte: “Neen, de vakantiejobs bieden zichzelf nog steeds aan. Daarnaast ben ik nog niet geïnteresseerd in een fulltime job.”

Tess: “Momenteel heb ik het te druk om een job te zoeken. Ik ga binnenkort afstuderen en wil koste wat kost mijn diploma behalen. Maar na de examens ga ik terug op zoek naar werk, al dan niet in de horeca” 

Cedric: “Sinds mijn 17 jaar, ben ik steeds op zoek gegaan naar studentenjobs voor in de zomervakantie. Mijn omgeving en ik hebben hier altijd veel waarde aan gehecht omdat dit je werkelijk laat zien wat de waarde van geld is. Zo heb ik verschillende jobs uitgevoerd waaronder magazijnwerk, boekhouden en administratief werk.”

Vraagt je studentenjob vaardigheden die je ontwikkelde tijdens de opleiding? 

Ignace: “Ik kies er steeds bewust voor om een studentenjob te kiezen die niet aanleunt bij mijn opleiding. Voor mij is zo’n job ook een moment om even niet met mijn studie bezig te zijn. Het werk moet een zo laag mogelijk stressgehalte hebben. Ik heb liefst een actieve bezigheid zoals bestellingen rondbrengen. Daarnaast verdien ik als magazijnier beter dan moest ik werken bij een bedrijf dat aanleunt bij mijn opleiding omdat ze mij daar deels zouden “betalen” met ervaring.”

Cedric: “De geplande studentenjob die in het water is gevallen sluit aan bij mijn studierichting TEW. Het wordt gewaardeerd als studenten al ervaring opdoen binnen hun studiegebied. In mijn geval zou ik bij het succesvol afronden van mijn stage de mogelijkheid krijgen om bij het bedrijf te beginnen.”

Lotte: “Ik studeer communicatiemanagement wat veel computerwerk inhoudt. Ik zou gek worden als ik in het weekend ook nog eens een hele dag achter de computer moest zitten. Ik geloof wel dat je makkelijk een job kan vinden die aansluit bij je richting als je wat moeite doet.”

Tess: “Ik heb al een aantal jobs gedaan die aansluiten bij mijn opleiding journalistiek, maar dat was steeds voor een korte periode. Dat was leuk en het verdiende goed maar het is steeds moeilijk om in de journalistiek een vaste job te vinden, zeker als student.”

Merk je dat jouw medestudenten het nu moeilijker hebben om een job te vinden?

Cedric: “Ja, veel medestudenten gingen soortgelijke stages doen bij bedrijven maar deze zijn ook uitgesteld door de crisis. Op korte termijn stel ik vast dat de crisis het moeilijker maakt om een studentenjob te vinden.”

Annelies: “Vooral mijn medestudenten die in de horeca tewerkgesteld waren, zijn het hardst getroffen. Ik zie dat ik daarin wel bevoorrecht ben met werk dat ik op afstand kan doen.”

Tess: “De meeste van mijn vrienden werken, maar vooral om pleziertjes te kunnen kopen. Die moeten ook hun kotleven niet zelf financieren. Zij voelen de crisis minder hard dan ik.”

Door de lockdown konden vele typische studentenactiviteiten niet doorgaan. Geen kotfeestjes, niet op café gaan, geen cantussen, niet shoppen met vrienden/vriendinnen. Allemaal activiteiten die een hap in het budget zijn. Heb je door de lockdown kunnen sparen? 

Tess: “Integendeel. Ik geef evenveel uit maar er komt niks binnen. Ik ben wel iemand die graag op café gaat en festivals meepikt. Nu dat allemaal niet meer mogelijk is, hoopte ik wat extra te kunnen sparen. Maar een ganse dag in uw kot zitten kost ook wel wat. Ik haal meer eten voor de dag smakelijk te vullen. Daarnaast verbruik ik ook meer elektriciteit en water.”

Lotte: “Ik geef dezelfde hoeveelheid geld uit. Ik heb ook wel meer online geshopt. Wat mij opviel is dat ik dingen koop die ik anders niet zou kopen, zoals sportkledij omdat ik plots ben beginnen sporten.”

Ignace: “Ik heb inderdaad meer kunnen sparen omdat er de afgelopen maanden niets te beleven viel. Langs de andere kant game ik sinds de crisis veel meer wat mijn stresslevel stevig heeft verhoogd. Ik sloeg zelfs tijdens een wedstrijdje Fifa mijn televisie stuk. Ondertussen heb ik een nieuwe gekocht wat die maanden sparen meteen weer van de kaart heeft geveegd.”

Annelies: “Ik ben de grootste koffiesnob van mijn vrienden. Een hobby die mij normaal wel een handvol geld kost omdat ik steeds nieuwe koffiebars opzoek. Al die ongedronken stadskoffies hebben mij dus al wat geld bespaard.”

In deel 2 van Student zoekt job kijken de studenten naar de financiële toekomst en evalueren ze de aanpak van de overheid.

 

By | 2020-06-02T20:40:06+02:00 juni 2nd, 2020|Actua|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment