De markten keren terug naar het Theaterplein

Voor het eerst in elf weken stond er opnieuw een markt op het Theaterplein. Enkele bezoekers en marktkramers konden genieten van een aangenaam weerzien onder het zonnetje. Door het lotingssysteem dat bepaalt wie wanneer op de markt mag staan, is het voor anderen nog een weekje wachten.

“Natuurlijk ben ik blij om hier weer te kunnen staan”, zegt marktkramer Jean. “Wij leven van en voor de markt, he.” Jean kreeg drie dagen voor de marktdag te horen dat hij een plaats zou krijgen voor zijn kraam. Door de coronamaatregelen mogen er maximum 50 kramen per markt staan. Op de Vreemdelingenmarkt (zaterdag) staan er normaal 112 kramen, en op de Vogelenmarkt (zondag) zijn er in normale omstandigheden zo’n 209 kramen. De marktkramers die er deze keer niet aan te pas kwamen, krijgen de volgende weken prioriteit.

“Voor mij was het geen probleem om zo kort voor de marktdag groen licht te krijgen”, getuigt Jean vanachter zijn koffiebonen. “Moesten ze het nu slechts een dag op voorhand gezegd hebben, dan zou er wel een probleem zijn, want als je in verse voeding handelt is het niet evident om zo snel alles op poten te zetten. Al bij al denk ik dat die loting de eerlijkste manier is om de marktplaatsen te verdelen.”

Een markt met minder dan de helft van de kraampjes die we gewend zijn geeft de bezoekers meer ruimte om rond te neuzen, maar doet ook afbreuk aan de totale beleving. Geen kroketten of cava om te nuttigen, en geen staanplaatsen om even met andere buurtbewoners te praten. “Voor mij is dat een groot deel van de marktbeleving”, lacht bezoekster Natalie. “Maar natuurlijk heb ik er begrip voor. Ik ben gewoon al blij dat ik terug inkopen kan doen op de markt.”

Naast alle mondmaskers, het gemis van sommige kramen en de anderhalve meter afstand tussen de mensen gaf de Vreemdelingenmarkt de indruk nooit weggeweest te zijn. “Qua hoeveelheid mensen die hier rondlopen, lijkt het wel een normale marktdag”, vertelt Jean. “Ik had eerlijk gezegd ook niet anders verwacht. Het feit dat de markten terugkomen geeft het gevoel dat het normale leven stilaan opnieuw kan beginnen.”

By | 2020-06-02T15:12:27+02:00 juni 1st, 2020|Actua|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment