Theatergezelschap De Proefkonijnen gaan door moeilijke tijden

Het Antwerpse theatergezelschap De Proefkonijnen voelt de effecten van de coronacrisis. Helaas kunnen ze niet rekenen op de huidige steunmaatregelen van de Federale Overheid omdat ze een vzw-structuur hebben. De oprichter, Randall Van Duytekom, vindt dat de maatregelen mogen verbreed worden.

De Proefkonijnen is een pop-up theatergezelschap dat voorstellingen opvoert vanuit hun pand op de Frankrijklei. Ook zij voelen de economische repressie die het coronavirus achterlaat. “Niemand had de komst van het coronavirus kunnen voorspellen. Ondertussen zijn we al twee maanden verder en beginnen de rekeningen zich op te stapelen. Ook het theaterpand moet nog afbetaald worden. Dat is niet enkel de huur, maar ook de verzekering van het pand. Omdat er geen geld meer in het laatje komt, begint het moeilijk te worden om ons hoofd boven het water te houden”, zegt Randall Van Duytekom. 

De Proefkonijnen blijven voorlopig bestaan door inkomsten die het gezelschap zelf investeert. In het begin van de lockdown organiseerde het een crowdfunding  waardoor ze eventjes verder konden. “We spreken hier over tienduizenden euro’s kosten. We hebben met die crowdfunding wel iets kunnen ophalen maar lang niet genoeg”, vertelt Randall. “Het is frustrerend dat wij geen gebruik kunnen maken van de steunmaatregelen van de Federale Overheid. Dat komt omdat wij een volledig zelfstandig gezelschap zijn, en dus een vzw-statuut hebben. Wij bouwen alle decors zelf, werken met freelance-acteurs etc.” 

Randall is van mening dat de maatregelen voor subsidies of steunpakketten verbreed moeten worden. “We hebben al verschillende overheden gecontacteerd. Niemand heeft ons willen helpen. Het is jammer want wij zijn een gezelschap dat eigenlijk niet van de gemeenschap wil leven. Wij genereerden inkomsten van ticketverkoop, voorstellingen in scholen of culturele centra, workshops en zelfs van kinderentertainment op events. Nu zijn we genoodzaakt om gebruik te maken van subsidies om te kunnen overleven, maar dat is niet waar wij voor staan.” 

Van Duytekom vindt het jammer hoe de zaken er nu voor staan. “Mochten we de boeken sluiten, verliest de stad een van zijn theatergezelschappen. Theater brengt cultuur en laat Antwerpen bruisen. Het kost hen niets en we bereiken een heel breed publiek. Het zou dus jammer zijn moesten we verdwijnen.”

Van Duytekom wacht de hele situatie nog af. Inmiddels gaat er op de website en de Facebookpagina van het gezelschap een petitie rond. Die petitie is nog altijd beschikbaar. http://www.deproefkonijnen.be/ 

By | 2020-06-02T15:06:14+02:00 mei 29th, 2020|Actua, Cultuur|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment