Potjebuur: van je buren moet je ‘t hebben!

De jaarlijkse Burendag is het moment bij uitstek om erachter te komen dat de buurman van drie huizen verder ook een fervente stripverzamelaar is, of dat de buurvrouw iets verderop eigenlijk je achter-achter-achter-nicht is. Maar wat als het coronavirus een stokje steekt voor deze eeuwenoude traditie om nieuwe vriendschappen te smeden? Dan is potjebuur de coronavriendelijke variant.

Onder het motto ‘beter een goede buur, dan een verre vriend’ werd ooit de Burendag gelanceerd. Naar goede gewoonte vindt die jaarlijks plaats eind mei, alleen verloopt 2020 niet bepaald volgens volgens plan. Daarnaast zou omwille van de anderhalve-meter-afstand-regel de Burendag sowieso niet hetzelfde zijn geweest. Daarom heeft de stad Antwerpen beslist om een jaartje over te slaan. 

 

‘Een mix tussen cultuur en een smoes tot binnengegluur’

Potje-wat?

Ben jij iemand die veel belang hecht aan je buren? Dan is het potjebuur-concept op zondag 24 mei jouw redder in nood. Potjebuur is een nieuwe jaarlijkse feestdag waarop je je buren verwent met een lekker (al dan niet zelf gekookt) potje. Deze traditie lijkt verdacht veel op één van de tradities in de moslimcultuur, en dat is geen toeval. Potjebuur valt ieder jaar samen met het Suikerfeest. Welk recept is jouw handelsmerk en zou je graag eens met je buren willen delen? Nadenken kan nog tot zaterdag 23 mei.

Potje-waarom?

  1. Potjebuur is een – letterlijk en figuurlijk- “lekkere” smoes om bij buren aan te bellen die je al kent of die je nog niet kent!
  2. Door te potjeburen geven we allochtone bevolkingsgroepen een deugddoend signaal van waardering voor hun cultuur.
  3. Op Potjebuur krijgen ook armen en eenzamen “warme” (ouderwetse?) aandacht!
  1. Potjebuur draagt bij tot een samenleving waarin we ons veilig voelen: de buurt of straat wordt een leefomgeving waarin we ons beschermd en ingebed weten.
  1. Potjebuur betekent op een plezante manier verrassen en/of verrast worden: wat zou er in “het potje” zitten?
  1. Eureka! Potjebuur laat je ontdekken dat religies en/of bepaalde levensbeschouwingen interessante leefregels kunnen hebben!

Potje-wie?

Naam = Janne Haekens

Leeftijd = 21

Triangel- adres = Kapucinessenstraat 

“Toen mij gevraagd werd of ik mee wou doen aan Potjebuur was ik meteen enthousiast! Ik moet eerlijk toegeven dat ik er nog nooit van had gehoord, waarschijnlijk omdat het in Antwerpen – nog! – geen gebruikelijk fenomeen is. Het leukste vind ik dat iemand anders iets voor jou klaarmaakt, want koken ziet er uiteindelijk in elk huishouden toch net iets anders uit. Op die manier kan ik stiekem in iemand anders zijn potten, maar gelijk ook zijn leven binnengluren.”

 

 

Naam = Gilberte Verhees

Leeftijd = 82

Triangel- adres = Theaterplein

“Wat een fijn initiatief! Zeker nu. Van al dat alleen binnen zitten worden de mensen asociaal, dat geldt voor mij ook. Ik vind het een leuke manier om opnieuw contact te leggen met elkaar. En als het voorlopig niet met een omhelzing kan, dan moet het maar met een zelfgekookt stoofpotje. Ik ben voor wortelpuree met schnitzel gegaan. Daar is iedereen wel voor te vinden, ongeacht de leeftijd. Dat heb ik al vaak genoeg ondervonden.”

 

 

By | 2020-05-22T16:00:06+02:00 mei 22nd, 2020|Actua|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment