Week van de opvoeding: ‘Opvoeden is geen wedstrijd’

Dat kinderen niet met een handleiding komen, is geen geheim. Maar wie beantwoordt de vragen, wanneer ouders met de handen in het haar zitten? De ‘Week van de Opvoeding’ draagt daaraan haar steentje bij. Door middel van lezingen en evenementen wordt elk jaar een ander thema in het ouderschap belicht, en aangezien de lockdown het ‘takenpakket’ van ouders stevig heeft aangedikt, zijn de online varianten van die evenementen meer dan welkom.

Van 16 tot 23 mei is het de Week van de Opvoeding, een initiatief van EXPOO/Opgroeien, Gezinsbond en VCOK (Vormingscentrum opvoeding en kinderopvang), dat ouderschap in de kijker plaatst. Door de coronacrisis kunnen de evenementen die daarbij horen niet plaatsvinden, maar de organisatoren laten het toch online doorgaan. Het zou namelijk eens extra belangrijk kunnen zijn, nu iedereen samen in quarantaine zit.

Leerkracht, trainer en fulltime speelkameraad

Pré corona vertoefden kinderen acht uur per dag op de schoolbanken, speelden ze met hun vriendjes in de crèche, lieten ze hun creativiteit de vrije loop in de tekenacademie of liepen zich de benen uit het lijf op het sportveld. Door het opschorten van al die activiteiten spenderen kinderen plots al hun tijd thuis. Een geweldige kans om je kroost beter te leren kennen en jullie band te versterken, maar tegelijkertijd is het ook een hele uitdaging. 

Als ouder moet je je plots ontpoppen tot leerkracht, sporttrainer en fulltime speelkameraadje van je kind. Bij sommigen loopt dat sinds dag één allemaal vlekkeloos, terwijl anderen toch wat moeilijker hun draai vinden in deze nieuwe daginvulling. Die struikelblokken en moeilijkheden zijn dan ook helemaal oké, want het thema van de Week van de Opvoeding dit jaar luidt: ‘Opvoeden is geen wedstrijd.’ 

Geen wedstrijd

In een wereld waarin sociale media niet meer weg te denken zijn, is het moeilijk om het opvoeden van je kind niet als een competitie te gaan zien. Op Facebook passeren om de haverklap foto’s van goede rapporten, gewonnen tenniswedstrijden, kindjes die braaf hun speelgoed opruimen of gewillig knuffelen met de mama. Als toeschouwer denk je al snel dat het leven in een ander gezin perfect is, dat de opvoeding daar op punt staat en dat jij onderdoet omdat je kind net met een onvoldoende voor wiskunde thuiskwam of niet de eerste was op zijn loopwedstrijd.

“Doe ik het dan wel goed? Geef ik m’n kind wel alles dat het nodig heeft?” Door toe te geven aan die twijfels loop je al snel in de valkuil van de competitie. Opvoeden wordt dan plots presteren, terwijl je als ouder al je uiterste best doet om je kind alles te geven wat het nodig heeft. Daarom roept de Week van de Opvoeding op om mild te zijn voor jezelf, voor andere ouders en voor je kind. Want ieder gezin heeft zijn eigen ritme.

Online activiteiten

Om die boodschap kracht bij te zetten worden er tussen 16 en 23 mei allerlei online activiteiten aangeboden die ouders en kinderen kunnen helpen om een weg te vinden in opvoeden, zorgen en aanvaarden. Ter vervanging van infoavonden en lezingen zijn er nu bijvoorbeeld de webinars. Die online lezingen zijn helemaal gratis en behandelen onderwerpen als: ‘positief opvoeden’, ‘ik verveel mij’ en ‘rust in je gezin’. 

Voor de ouders die liever de handen uit de mouwen steken dan luisteren, zijn er speciale challenges. Van woensdag 20 tot en met zaterdag 23 mei kan je die elke dag vinden op de facebookpagina van Week van de Opvoeding. De challenges dagen je uit om een leuke video te maken met de kids, die dan op het einde van de dag deel zal uitmaken van een grote compilatievideo.

Als laatste zijn er nog de post-its. Op die kleine briefjes staan motiverende woorden om milder te zijn voor jezelf en voor de mensen rond je. EXPOO heeft ze zo ontworpen dat je de keuze hebt tussen een papieren versie voor thuis, of een online versie om door te sturen naar vrienden en familie. 

Wil jij ook deelnemen aan één van deze activiteiten? Of ben je op zoek naar meer informatie over de Week van de Opvoeding? Alle informatie vind je hier

 

 

By | 2020-05-20T16:49:24+02:00 mei 20th, 2020|Actua|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment