WatchApp #1: ingenieus antwoord of vergeefse poging?

Als we door jeweetwelwelk virus verplicht binnen moeten blijven, wordt elke poging tot creativiteit geapprecieerd. Online yogalessen, WhatsApero en zelfs de afspraak bij je therapeut kan tegenwoordig online. Maar hoe zit dat dan met theater, de meest lichamelijke en fysieke vorm van kunst? De Studio deed met de nieuwe online voorstelling WhatchApp een poging.

Woensdag 13 mei ging de nieuwe voorstelling ‘WatchApp – Emmi & Leo’ van SKaGeN en De Studio in première. En deze keer zag zo’n première er volledig anders uit dan we gewend zijn. Vreemde tijden vragen immers om vreemde oplossingen. WatchApp #1 is een volledig virtueel stuk dat zich afspeelt via WhatsApp. Als je een kaartje koopt voor het stuk word je als voyeur toegevoegd aan een WhatsApp gesprek tussen twee vreemden. 

Emmi en Leo leren elkaar toevallig kennen tijdens de quarantaine. Emmi probeert van haar abonnement op het Skagen lifestyle magazine af te geraken, maar omdat ze dyslectisch is verwisseld ze twee nummertjes in het telefoonnummer. Zo komt ze per ongeluk bij Leo terecht. Het blijft niet bij een ‘sorry verkeerd verbonden!’. De twee raken aan de praat en er bloeit iets. Maar wat? Er heerst ook verwarring, de ontmoeting via WhatsApp valt natuurlijk niet te vergelijken met een daadwerkelijk contact. Hoe gaan de twee om met deze spannende trigger in tijden van saaie eenzaamheid?Als voyeur van WhatchApp lees je hun gesprek mee, en weet je niet wanneer het volgende berichtje zal verschijnen. Soms blijf je dus, net alsof je zelf op een berichtje van iemand ligt te wachten, op je honger zitten. WatchApp is, zoals veel andere voorstellingen nu, een noodgedwongen oplossing als we massaal thuis moeten blijven. Emmeline Henderickx (21), studente Theater-, Literatuur-, en Filmwetenschappen aan de Universiteit van Antwerpen, vindt dat de poging geslaagd is. “Ik vind dit het perfecte voorbeeld van roeien met de riemen die je hebt, en voor mij getuigd het van creativiteit. WatchApp is eigenlijk een adaptatie van een Duitse roman waarin personages communiceren met elkaar via e-mail. Alleen stak men het hier in een hedendaags WhatsApp-jasje. Zeker nu, in tijden van corona, is de app presenter dan ooit. Het is immers één van de weinige manieren om in contact te blijven met vrienden en familie.”

Vernieuwing of bedreiging?

Als we niet door een pandemie geteisterd werden, had De Studio wellicht nooit de moeite gedaan om dit soort theater te maken. “In die zin vind ik het ook een voordeel. Theater moet mee evolueren met haar tijd. Technologie zit meer in onze maatschappij dan ooit, en dat zien we ook in het theater. Denk maar aan het soort theater dat vermengd is met Virtual Reality” zegt Emmeline Henderickx. Voor sommige mensen zal het ook een herontdekking zijn. “Mensen die bijvoorbeeld in de drukte van het dagelijkse leven geen tijd hadden voor cultuur, en nu tijdens hun werk real-time berichtjes krijgen. Enerzijds creëert dat een afstand tussen de acteur en de kijker maar anderzijds geeft het de betekenis van theater ook een nieuwe invulling, eentje die misschien wel knellender dan gedacht.”

In veel sectoren zijn de huidige veranderingen inspirerend naar de toekomst toe. Denk maar een meetings die normaal gezien uren in beslag namen, maar nu via Zoom gebeuren in de helft van de tijd. Zullen we theater in de toekomst op dezelfde manier zien evolueren? “Ik denk persoonlijk van niet. Mensen gaan al decennialang naar de schouwburg om theater te zien, en om gezien te worden. Cultuur is een uitstap. De avond naar theater, dans of de film is te geliefd om bedreigd te worden” zegt Henderickx.

Geïntrigeerd? Kaartjes zijn nog te koop op https://www.destudio.com en geven je toegang tot vier weken digitaal theater.

By | 2020-05-19T14:38:15+02:00 mei 19th, 2020|Actua|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment