Ingrid De Jonghe, voorzitster TEJO Antwerpen: “We hopen dat alles terug normaal wordt als de scholen opengaan”

De coronacrisis is een onzekere tijd voor mensen met psychische problemen. Een bezoekje aan de psycholoog was nog nooit zo moeilijk en ook bij TEJO was die crisis duidelijk merkbaar. Zij schakelden over op videotherapie in plaats van face-to-face gesprekken. “Normaal gezien hebben we elke dag wel een paar nieuwe jongeren, maar dat aantal hebben we de laatste maanden fel zien dalen”, zegt Ingrid De Jonghe, voorzitster van TEJO Antwerpen. 

“Half maart schakelden we over van persoonlijke gesprekken op een chatbox”, zegt Ingrid De Jonghe. “Die chatbox werd begin april vergezeld door videotherapie. Dat deden we in ieder TEJO-huis, en eigenlijk verliep dat heel goed. We deden vooral vervolggesprekken met jongeren die al eerder naar TEJO kwamen. In de toekomst blijft videotherapie op het programma staan, omdat we merkten dat het makkelijker was voor sommige jongeren. Als je minder goed in je vel zit, zal je ook minder snel zin hebben om een bezoek te brengen aan TEJO. We zullen ook videotherapie blijven aanbieden aan jongeren die moeilijkheden ervaren met vervoer naar het TEJO-huis. Er zijn jongeren die zeggen: “nee, voor mij liever niet”, maar ik denk dat het zeker een meerwaarde kan zijn om die online gesprekken toch te behouden.”

Geen afleiding 

“Voor jongeren is videotherapie heel sereen”, verduidelijkt De Jonghe. “Ze zitten ergens waar niemand hen stoort. En ook ik word niet gestoord. Bij een gewoon gesprek kunnen collega’s makkelijker binnen lopen om bijvoorbeeld iets te vragen. Tijdens videotherapie zit ik thuis helemaal alleen in mijn bureau. Je hoort en ziet enkel elkaar, niemand anders.”

Weinig nieuwe jongeren

TEJO opent haar deuren voor iedereen. “Bij TEJO kan je normaal gezien spontaan binnenkomen”, vertelt Ingrid. “Als al onze therapeuten in gesprek zijn, is het soms even wachten, maar we nemen altijd onze tijd voor spontane bezoekers. Een afspraak maken is vaak een grote drempel voor jongeren. Dat is waarschijnlijk ook één van de redenen dat het aantal nieuwe jongeren afgelopen weken zo laag was. Normaal gezien verwijst het CLB iemand door naar ons, maar doordat de scholen gesloten zijn, is dat ook niet meer het geval. Iedereen bleef echt in zijn kot, ook met hun problemen. Vanaf volgende week, als de scholen open gaan, hopen we dat alles terug normaal wordt.” 

“Het lage aantal jongeren kan ook nog te wijten zijn aan het feit dat niet iedereen een laptop of computer ter beschikking heeft”, verklaart De Jonghe. “50% van de jongeren die TEJO bezoekt, doet dat anoniem. Als je thuis videotherapie wil volgen, moet je waarschijnlijk aan je ouders uitleggen waarom je de laptop of computer nodig hebt. De anonimiteit valt zo dus weg.”

Veiligheidsmaatregelen

TEJO opende afgelopen maandag opnieuw haar deuren. “We hebben natuurlijk wel enkele maatregelen genomen”, zegt de voorzitster. “Alle regels staan duidelijk vermeld op een groot papier aan de deur. We vragen de jongeren, net als onze therapeuten, respectvol te zijn en de regels te volgen. De sfeer die er hangt is een beetje veranderd, maar zolang we opnieuw jongeren kunnen helpen, ben ik tevreden.”

 

Wil je meer info over TEJO Antwerpen? Klik dan hier!

By | 2020-05-15T19:04:47+02:00 mei 15th, 2020|Actua|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment