Terug winkelen vanaf 11 mei: hoe zit dat?

Vanaf 11 mei mogen de winkels weer open, dat heeft de Veiligheidsraad besloten. Wat mogen we verwachten van die heropening en hoe zal de veiligheid van klant en werknemer gewaarborgd worden? Nico Volckeryck, Regiodirecteur Groot-Antwerpen bij het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen, verwacht alvast geen stormloop. 

Nico Volckeryck is opgelucht dat de winkels in Antwerpen weer open gaan. “Er moest iets gebeuren want we kunnen het land moeilijk nog langer verlamd houden. De rekeningen blijven binnenkomen, dus er moet gewerkt kunnen worden”, vertelt hij. “De handelaars hebben suggesties gedaan voor enkele richtlijnen, en daar hebben we ons samen met de Stad Antwerpen, enkele winkelverenigingen en een paar virologen over gebogen.” 

Hygiëne en social distancing

“We raden werknemers aan om een mondmasker en handschoenen te dragen, daarnaast adviseren we dat er plexiglas wordt gezet aan de kassa’s en tot slot blijft het belangrijk om op anderhalve meter afstand van elkaar te blijven”, verduidelijkt Volckeryck. “Dat laatste geldt natuurlijk voor werknemers en klanten, want de kans is groot dat er rijen zullen ontstaan eens de winkels terug open gaan. Die hebben we al eerder gezien bij het opengaan van de stoffenwinkels. Kortom: een goede hygiëne en social distancing blijven de belangrijkste factoren waarmee wij rekening houden.”

Er is echter nog één probleem dat moet worden opgelost: de sanitaire voorzieningen. “De horecazaken zijn nog niet open, dus daar kunnen mensen niet naar de wc. Klanten zullen er wel om vragen, maar het is niet de bedoeling om hen de wc’s van een winkel te laten gebruiken. Momenteel zijn we nog op zoek naar een oplossing, maar we spelen alvast met het idee om mobiele toiletten in de straten te plaatsen.” 

Economische impact van de coronacrisis 

“De moderetail heeft amper 30% van zijn jaarlijkse omzet hebben gerealiseerd tegenover vorig jaar,” zegt Volckeryck. “De kans dat veel zaken failliet zullen gaan is dus groot, maar daar kunnen we pas over een paar weken een concreet beeld van vormen. Toch wordt de economische schade niet zo groot als in de jaren ‘30. Toen stonden mensen in de rij om een kom soep te krijgen. Het leven zal duurder worden dan normaal. De effecten van de coronacrisis gaan we wel voelen, maar die zullen zichzelf weer herstellen.”  

Volckeryck verwacht komende maandag nog geen stormloop aan shoppers, en dat heeft zo zijn redenen. “Mensen willen zich veilig voelen wanneer ze terug beginnen winkelen, en tegen dat ze zich echt veilig voelen zijn we waarschijnlijk in het stadium waarin de horeca terug zijn deuren zal mogen openen. Dan wordt het waarschijnlijk wel een stormloop, maar op dat punt zullen we tenminste een inschatting kunnen maken van de economische schade die we door de crisis opgelopen hebben.”

By | 2020-05-15T10:08:29+02:00 mei 8th, 2020|Actua|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment