Online campagne ‘Bloom for Change’ herdenkt Julie Van Espen

Deze week is het precies één jaar geleden dat Julie Van Espen van het leven werd beroofd. Kort daarna, op 12 mei, organiseerde PUNT. VZW een mars tegen seksueel geweld op vrouwen. Door de coronacrisis is het dit jaar niet mogelijk om opnieuw de straat op te trekken. Maar met ‘Bloom for Change’ organiseert PUNT. VZW een alternatieve campagne, die je gewoon van thuis uit kunt steunen.

PUNT. VZW is een organisatie die strijdt tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag tegenover vrouwen. De stille mars ter nagedachtenis van Julie Van Espen bracht vorig jaar meer dan 15.000 mensen op straat. Allemaal met een zonnebloem in de hand, één van de lievelingsbloemen van Julie. “Julie hield van bloemen, en plukte er regelmatig ook in de tuin van de buren. Daarom organiseren we een online-actie met de hashtag #bloomforchange”, zegt Lisa Raes van PUNT. VZW. Als symbool voor de campagne gebruiken ze een tekening van een bloem, ontworpen door illustratrice Nietnulaura.

Je kan de afbeelding online delen of printen en aan het raam hangen. Daarnaast verschijnt er ook een Facebook-evenement waar iedereen zich kan aanmelden. Een hele hoop bekende gezichten zullen de campagne ondersteunen, waaronder actrice Hilde Van Mieghem, viroloog Marc Van Ranst en premier Sophie Wilmès. Gekoppeld aan de actie verschijnt op 12 mei ook een nota waarin tien actiepunten uitgelijnd worden die iedereen kan ondertekenen. Later zal er nog een filmpje gelanceerd worden waarin een boeket bloemen wordt doorgegeven van persoon tot persoon.

Openbloeien

Het idee voor de campagne kwam er in overleg met de familie en vrienden van Julie. Claire Van Roey, hartsvriendin van Julie, vertelt over de betekenis van de bloem als symbool: “Bloemen symboliseren voor vele mensen hoop, maar kunnen ook een manier van herdenken zijn. Daarnaast kunnen we het Engelse werkwoord ‘to bloom’ ook opvatten als een manier van openbloeien na een moeilijke ervaring. Een bloem geven aan iemand is ook gewoonweg een teken van steun.”

Op 27 februari, Julie’s verjaardag, maakten familie en vrienden een instagrampagina aan om Julie’s leven en positivisme te eren. Op de pagina @julie.vanespenslife tonen ze aan de hand van mooie foto’s en filmpjes met wat voor energie Julie in het leven stond, in de hoop die levenslust op anderen over te laten waaien. “We krijgen alleen maar positieve reacties op de pagina,” vertelt Claire. “Enorm veel mensen sturen ons berichtjes om te zeggen hoeveel kracht ze eruit putten, en hoe ze ons positief beeld bewonderen.”

“Die positieve reacties zijn voor ons heel waardevol”, vervolgt Claire. “Het doet goed om te weten dat Julie zoveel mensen blijft raken. Als iedereen een beetje meer Julie zou kunnen worden, dan zou de wereld een veel mooiere plek zijn. Daar zijn wij voor de volle honderd procent van overtuigd.”

Wil jij ook steun betuigen aan alle slachtoffers van seksueel geweld? Zo kan je deelnemen:

1. Zet jezelf voor 12 mei op aanwezig op het Facebookevent van Bloom for Change.

2. Stel het fotokader van de actie getekend door Niet Nu Laura in op je profielfoto. Die zijn hier te vinden:
– Zwart-wit: https://cutt.ly/5yjDF5u
– Geel: https://cutt.ly/iyjDHeS
– Oranjerood: https://cutt.ly/0yjDHc1
– Groen: https://cutt.ly/EyjDH04
– Blauw: https://cutt.ly/RyjDJIK
– Boord: https://cutt.ly/NyjDKjb

3. Download de afbeelding. Print deze af, kleur ze in en hang deze op 12 mei aan je raam en/of deel deze op je social media, onder de hashtag #bloomforchange – je vindt de afbeelding op https://we.tl/t-vloGF32AO2

4. Onderteken op dinsdag 12 mei de beleidsnota op www.bloomforchange.be

By | 2020-05-06T16:08:55+02:00 mei 6th, 2020|Actua|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment