Koffiebonen malen? Dat is dan twintig seconden trappen.

Begin april zou Dietrich -alias Smiling Barista- met zijn eigen Velopresso-project beginnen op het Operaplein. De coronacrisis stak er een stokje voor, maar de barista hoopt toch zo snel mogelijk te kunnen beginnen met zijn duurzaam koffieproject. “Ik hoop dat ik binnen een maand toch kan starten, en tot dan houd ik me bezig met de verdere uitwerking van het project.”

Met eenVelopresso, een soort foodtruck op wielen, wil de Smiling Barista duurzame koffie en plantaardig gebak verkopen op het vernieuwde Operaplein. “Het plein ligt dicht bij drukke plaatsen, dus mensen die van het station komen of onderweg zijn naar een van de kantoren op het Operaplein kunnen hier een koffietje komen halen.”

Liefde voor koffie

Het idee ontstond toen Dietrichog zelfstandig werkte. “Mijn vrouw en ik hadden een eetcafé en wilden daarnaast met een eigen koffiemerk starten. We vonden een koffiebrander en die heeft mij op maar een halfuur overtuigd van de charmes en de smaak van specialty coffee..Ik besefte dat ik me verder wilde verdiepen in de wereld van koffie, dus ben ik opleidingen gaan volgen.Vanaf het prille begin viel zijn oog op een eigen foodtruckje. “Maar het was geen goed idee om daaraan te beginnen zonder enige kennis over koffie. Dus ben ik bij Cuperus begonnen, een koffiebar met een filiaal op de Meirbrug en eentje op de Paardenmarkt. Daar ben ik redelijk snel voltijds gaan werken, maar de drang om terug op zelfstandige basis te beginnen is nooit volledig weggegaan.”

“Vorig jaar kwam de klik: ik moest het proberen. Werken bij Cuperus is fantastisch, maar ik kon er mijn ei niet volledig in kwijt.” Dat was het moment waarop hij onder de naam Smiling Barista de stap naar de Velopresso zette. “Ik ben naar Londen gereisd om de fiets te testen, en gelukkig voldeed hij aan mijn eisen. Er moeten maar een aantal dingen aan gedemonteerd worden, en je kan er tot 5 kilometer nog makkelijk mee fietsen. Hoewel het nooit makkelijk is met een fiets van meer dan 200 kilogram.”

Smiling Barista- duurzame koffieSmiling Barista - Velopresso

Duurzaam project

Het nieuwe project moest vooral goede koffie met duurzaamheid combineren.“Ik werk samen met Cuperus en laat koffie komen van een boerderij waar ik zelf al geweest ben. Dat vind ik ontzettend belangrijk. Daarnaast is de fiets natuurlijk ook een milieubewust gegeven. Ik verbruik zo weinig mogelijk elektriciteit en gas, en om mijn koffiebonen te malen moet ik ongeveer twintig seconden trappen. Daardoor ben ik ook effectief twee minuten per drankje bezig, maar ik doe het met liefde. Voor het geld hoef je het niet te doen, je moet het echt willen. Ook de gebakjes zullen volledig plantaardig zijn en de drinkbekers wil ik zo biologisch mogelijk”

Coronaroet in het eten

Normaal zou Smiling Barista vanaf 1 april op het Operaplein te vinden zijn, maar daar besliste de uitbraak van het coronavirus anders over. “Ik hoop binnen een maand toch te kunnen starten, maar als foodtruck word ik bij de marktkramers gerekend. Daar is nu nogal wat discussie rond omdat het nog niet veilig zou zijn. Ondertussen geniet ik van de extra tijd die ik nu heb om alles tot in de puntjes voor te bereiden. Ik had al langer het idee om een webshop aan mijn project te koppelen met koffie, bekertjes en wat gadgets. Nu krijg ik ook de tijd om dat extra uit te werken. Anders had ik het allemaal tussendoor moeten doen. Mensen kunnen wel online al een koffietje kopen dat ze dan later kunnen ophalen. Dat is een leuke manier om deze periode te overbruggen, en het is ook een toffe vorm van promo. Al hoop ik snel echt volk aan mijn fiets te zien verschijnen.”

 

By | 2020-05-04T12:24:07+02:00 mei 5th, 2020|Actua|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment