Schrijfster Ria Maes: “Ik krijg vaak foto’s toegestuurd van mensen die hun ganse verzameling Sara-dagboeken laten zien”

De telenovelle ‘Sara’ wordt sinds 27 april opnieuw uitgezonden op VTM. De serie had een happy end, maar de echte fans bleven de avonturen van Sara volgen via haar dagboeken. Hoe gaat het nu met Sara en hoe ziet haar toekomst eruit? Wij vroegen het aan schrijfster en triangelbewoonster Ria Maes.  

“Ik hoorde twee weken geleden voor het eerst dat ‘Sara’ terug op tv kwam”, vertelt schrijfster Ria Maes. “Ik vind het een heel tof initiatief. De serie was in 2007 enorm populair, maar ook de boeken deden het goed. Het eerste exemplaar werd maar liefst 40.000 keer verkocht. Ondertussen zijn we 40 boeken verder en het blijft een succes. Elke druk wordt nog steeds meer dan 3000 keer verkocht en gaat daarmee de geschiedenis in als bestseller. Dat had ik nooit durven dromen.”

Voor het Sara-avontuur begon, schreef Ria doktersromans in Nederland. Toen VTM hoorde dat zij de enige Vlaamse was die dat deed, moesten ze haar wel strikken. “In juni 2007 kreeg ik telefoon van mijn Nederlandse uitgeverij”, zegt Ria Maes. “Die vertelde me dat ik contact op moest nemen met VTM. Zo gezegd, zo gedaan en ondertussen zijn we twaalf jaar verder.”

Volledig vrij qua inhoud

“Sara is niet meer dezelfde persoon als vroeger”, verduidelijkt Ria. “Ze groeide mee met de tijd en verloor een groot deel van haar naïviteit.  Ze is nog altijd samen met Simon en ze hebben samen een zoon. Présence, het modebedrijf waar ze allebei werken, bestaat nog steeds en draait op volle toeren. Ik ben volledig vrij in de inhoud van de dagboeken. Ik kies dus zelf wat de volgende stap in haar leven zal zijn. Enkel titels en covers overleg ik met VTM.”

Vaste kern

De dagboeken van Sara worden nog steeds intensief gelezen. “Ik heb een vaste kern van fans”, vertelt Ria. “Messenger wordt af en toe overspoelt door reacties en vragen van hen. Ik krijg vaak foto’s toegestuurd van mensen die hun ganse verzameling Sara-dagboeken laten zien. Ik vind het enorm tof dat het een vaste groep is. Zo kan ik ook gemakkelijk dingen aan hen vragen als ik niet 100% zeker ben van iets. En dat valt wel eens voor, want na al die jaren weet je niet meer exact wat wanneer gebeurde (lacht). Ik denk dat het aantal verkochte Sara-dagboeken en fans gaat stijgen nu Sara opnieuw wordt uitgezonden. Er is nu natuurlijk een nieuwe generatie die Sara niet kende of niet volgde. Ik vermoed dat die nieuwe generatie hier en daar zal inpikken.”

Volgende fase

Ria hoopt dat ze nog een tijdje kan doorgaan met het schrijven van de dagboeken. “In één van de boeken maakten we een sprong van tien jaar. Zo werd het zoontje van Sara een tiener. Tijdens de volgende fase van Sara’s leven trouwt de zoon en zorgt hij misschien wel voor kleinkinderen. Sara gaf in vorige boeken ook aan dat ze wat gas wil terugnemen wat werk betreft. Ze was een tijdje depressief en vond een nieuwe hobby om zich bezig te houden: het maken van hoedjes. Dat deed ze enorm graag, maar ze stopte ermee omdat het bedrijf al haar tijd opslorpte. In de toekomst wil ze opnieuw creatief bezig zijn.”

Er verschenen in totaal al 40 Sara-dagboeken. Elk boek bruist nog altijd van afwisseling. “Dat is het voordeel van een dagboek”, benadrukt Maes. “Je kan daar heel ver en breed in gaan. Als ik naar het theater ga of een film kijk, kan het zijn dat Sara dat ook doet. Je kan je persoonlijke leven aan de dagboeken van Sara koppelen. Daarom is dat dagboek ook zo’n dankbaar gegeven. Het zijn geen schokkende dingen die ze meemaakt, het zijn dingen die jij en ik meemaken. Ik denk dat daar de kracht in zit. Mensen herkennen zich in een figuur die ze kennen van televisie, en kijken naar haar op.”

 

Leestip: in oktober brengen Ria Maes en Aron Wade ‘Arché’ uit. Dat is het eerste boek van de trilogie ‘De Internauten’, een young adult boekenreeks. Noteer het alvast op je boekenlijst!

By | 2020-05-07T10:22:53+02:00 mei 5th, 2020|Actua|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment