“De steun die we aan het verplegend personeel bieden is niet alleen gastronomisch, maar ook mentaal”

Onze spreekwoordelijke soldaten doen alles wat ze kunnen in de ziekenhuizen, en daar hebben ze voldoende energie voor nodig. Maar wanneer noodgedwongen ook het personeelsrestaurant moet sluiten, volstaat een Twix uit de automaat niet. Feed The Nurses zet daarom topchefs in gang – waaronder de chef Lars Block van restaurant Zoen in de Triangelbuurt.

Feed The Nurses is een goed doel waarbij verschillende chefs van over heel Vlaanderen met gedoneerde producten voor het zorgpersoneel van de ziekenhuizen en de woonzorgcentra koken. Het project, dat zeven weken geleden opgericht werd, telt ondertussen al een 50-tal chefs.

Nils Proost, mede-oprichter Feed The Nurses en chef van Petit Cuistot in Lier: “Toen mijn vrouw Annelies van haar zus, die verpleegster is, hoorde dat alle personeelsrestaurants gesloten zijn in de ziekenhuizen, had ik een eureka-momentje. Ik wou iets in gang zetten. Dus heb ik een oproep op Facebook en Instagram geplaatst en daar kwam enorm veel reactie op van andere chefs die ook wilden helpen. Ondertussen wordt er gekookt voor verplegend personeel in Antwerpen, Brugge, Waasland, Kempen, Limburg, Oost-Vlaanderen en recent Brussel.”

Zelf helpen

“We werken uitsluitend met producten die we krijgen via verschillende kanalen.” In het begin werden ze gesponsord door hun vaste leveranciers, maar naarmate het project meer gehoor kreeg begonnen ook de mensen in de straat te vragen hoe ze konden helpen. “Vaak vragen ze me dan op welke rekening ze kunnen storten, maar ik verwijs ze telkens door naar de lokale groenteboer of beenhouwer. Op die manier hebben die verschillende sectoren ook baat bij de actie.”

“We krijgen veel aanvragen van mensen die graag willen helpen maar je moet natuurlijk ook uitgerust zijn. Je moet een keuken hebben om in te koken voor een 100-tal personen, je moet voldoen aan de hygiënische normen en het liefst doe je alles zelf. Ook is het zoveel mogelijk de bedoeling om je te richten op je eigen community en netwerk. Daarmee willen we zoveel mogelijk kruisbestuivingen vermijden en verplaatsingen van keukens naar ziekenhuizen beperken.”

Creatief zijn

“Het eten dat ik klaarmaak in Petit Cuistot en dat voor het verplegend personeel is niet hetzelfde, maar hetzelfde basisprincipe geldt wel: veel groenten. Daarnaast worden we ook beperkt tot de producten die we krijgen. Dus we moeten creatief zijn, maar dat lukt. Vaak resulteert dat in goede, Vlaamse boerenkost. Denk aan puree-patatjes met bouletten, spaghetti en stoverij.”

“We krijgen hartverwarmende reacties. Mailtjes, bloemen voor de deur, kaartjes in de bus. De mensen zijn niet alleen blij maar we voelen ook dat we ze op deze manier écht helpen. Als ze het niet opeten tussen twee shiften door, nemen ze het mee naar huis om op te warmen”

Een groentesoep’ke

Jolien Laenen, verantwoordelijke voor de coördinatie in provincie Antwerpen, stelt vast dat Feed The Nurses het resultaat is van een hoop Jong Keuken Geweld dat hun krachten samenbundelt. Zowel voor Nils (Petit Cuistot) als voor Lars (Zoen) is het een beetje experimenteren met de ingrediënten die ze hebben, want in hun eigen restaurant serveren ze vernieuwd gastronomisch met eigentijdse twist.

“Alle koks die vandaag meewerken aan Feed The Nurses, zijn eigenlijk één grote gemeenschap met dezelfde passie en gedrevenheid. Ikzelf (mede-eigenaar van restaurant Wingerd in Vorselaar) hoorde bijvoorbeeld voor het eerst van het project via Facebook. Ik dacht meteen ‘Ja, daar wil ik bij helpen’, dus ik sloot me aan. Het loopt allemaal heel vlot en natuurlijk.”

“Om eerlijk te zijn hadden we niet gedacht dat we zoveel positieve reacties zouden krijgen.  De steun die we aan het verplegend personeel bieden is niet alleen gastronomisch, maar blijkbaar ook mentaal. Dat wij allemaal voor hen klaarstaan, betekent kennelijk heel veel. En dat doet niet alleen deugd maar motiveert ook. Zo kregen we onlangs een heel pakkende mail. Enkele verplegers die één van de patiënten, na hard strijden, hadden moeten afgeven. Dat kwam hard binnen. Ons groentesoep’ke had op dat moment enorm veel voor hen betekend. Dan pas dringt tot je door dat wat wij doen, allemaal samen, zoveel meer voor het personeel betekent dan ‘slechts’ koken.” 

meer weten? surf naar https://www.feedthenurses.net

 

By | 2020-05-04T11:20:21+02:00 mei 4th, 2020|Actua|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment