Al meer dan 100 donaties voor #ramadanvanuitmijnkot

De actie #ramadanvanuitmijnkot, georganiseerd door Antwerpse studentenvereniging Mahara, kon in de voorbije week al op meer dan 100 donaties rekenen. Vlaamse moslims delen hun ervaringen tijdens deze speciale editie van de ramadan onder de hashtag #ramadanvanuitmijnkot. 

Door de coronamaatregelen moet ook de ramadan op een andere manier beleefd worden. Tijdens de ramadan vasten moslims overdag. Wanneer de zon ondergaat, breken ze de vasten en ontmoeten ze elkaar om samen een iftarmaaltijd te eten. Maar dat kan nu ook enkel vanuit hun kot. Studentenvereniging Mahara deelde dit weekend de eerst iftarpakketten uit. Dankzij de donaties kunnen ze op die manier mensen die het minder breed hebben, ook een lekkere iftarmaaltijd bezorgen.

Faira Kharraz is medeorganisator en sprak met ons over de inspiratie achter de actie. 

“Vanuit de studentenkring Mahara hebben wij vorig jaar een iftar georganiseerd op de universiteit van Antwerpen. Toen hebben we maar liefst 250 mensen gelokt van verschillende achtergronden en geloofsovertuigingen. Als een iftar zoveel mensen kan samenbrengen, konden we niet anders dan dat gevoel van samenhorigheid ook door te trekken tijdens corona.”

“Omdat het sociale leven nu is stilgevallen en de ramadan voor sommigen  eenzaam dreigt te worden, zijn we vanuit Mahara een online platform gestart om de woonkamers alsnog met elkaar te verbinden. Via de hashtag #ramadanvanuitmijnkot maken gezinnen en alleenstaanden alsnog verbinding met elkaar en versterken zo het samenhorigheidsgevoel. Maar we willen daarnaast ook anderen helpen. Via ons platform zamelen we geld in waarmee we iftarpakketten samenstellen voor hulpbehoevenden in Vlaanderen. Ongeacht of ze deelnemen aan de ramadan en ongeacht hun geloofsovertuiging. Daarvoor werken we samen met verschillende opvangcentra en armoedeorganisaties.”

Ik zag dat jullie al meer dan 100 donaties hebben gekregen en afgelopen weekend de eerste iftarpakketten hebben uitgedeeld. Hoe waren de reacties tot nu toe?

“Dankzij de gulle donateurs hebben wij ondertussen al 130 donaties ontvangen en zaterdag 2 mei hebben wij de eerste iftarpakketten uitgedeeld in een opvangcentrum. De reacties van de mensen waren heel mooi. Ze waren allemaal heel blij en ontzettend dankbaar. Er waren enkele vrouwen die zelfs begonnen te zingen van blijdschap. Ook waren er twee kinderen die ons graag wilden knuffelen maar helaas kon dat niet (coronamaatregelen). Dat vond ik persoonlijk wel moeilijk, het moest natuurlijk bij een zwaai en anderhalve meter blijven. We hopen allemaal dat we de komende weken nog meer mensen kunnen blij maken met een iftarpakket.”

Welke momenten die je nu anders moet beleven door de maatregelen mis je het hardst? 

“Het is jammer dat het nu anders moet dan andere jaren, maar we maken er natuurlijk het beste van. Ik mis vooral familie- en moskeebezoeken. Het was een beetje traditie geworden dat mijn broer en schoonzus op de eerste dag van de ramadan bij ons kwamen eten, maar ik heb ze al sinds 13 maart niet meer gezien. Wel via video-call natuurlijk, maar dat blijft toch anders. Na de iftar gingen we altijd naar de moskee, waar honderden mensen samenkwamen om te bidden. Nu doen we dat thuis met het gezin.”

“In dichte kring heeft er iemand een prachtige challenge bedacht om wekelijks samen de koran te lezen. Daarnaast volg ik ook online lezingen en volg ik de ramadanbeleving van anderen via #ramadanvanuitmijnkot. Zo probeer ik de ramadan nog steeds op een mooie en spirituele manier te beleven. Het is en blijft een mooie periode van solidariteit, bezinning en samenhorigheid.”

 

Doneren kan nog steeds op ramadanvanuitmijnkot.be

 

Foto’s van ramadanvanuitmijnkot.be/galerij/

 

By | 2020-05-12T16:06:50+02:00 mei 4th, 2020|Actua|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment