Roken tijdens de lockdown: “Het is een excuus om nog eens buiten te komen”

“Rokers, opgepast voor het coronavirus”, klinkt het in verschillende media. Den Triangel trok door de buurt om te polsen of de Triangelaar zijn rookgedrag heeft aangepast tijdens de lockdown.

Met het coronavirus op de hielen, lijkt het een uitgelezen kans voor rokers om de sigaret uit te doven. Studies tonen namelijk aan dat rokers een risicogroep vormen waardoor het virus hen harder kan treffen. Als we in de straten van de buurt rondvragen, lijkt het rookgedrag van velen niet geminderd. Integendeel. Den Triangel sprak met enkele tabaksverkopers. Uitbaatster van Bar Gazet (Tabaksvest) Petra (52) en de uitbaatster van Press Shop (Meir) Sandra (51) doen slechte zaken, maar de sigaret blijft populair. De International Magazine Store (Stadsfeestzaal) verkoopt sinds de coronacrisis geen tabaksproducten meer, zij wensten verder geen commentaar te geven. 

Hoe zit het met de tabaksverkoop?

Petra: In het begin van de lockdown ging de tabaksverkoop de hoogte in. Velen kwamen aan het begin van de lockdown een voorraad sigaretten inslaan. Na de eerste week is dat beginnen afzwakken. Niet alleen de sigarettenverkoop, maar de verkoop van al onze producten, tijdschriften, snoep, drank etc., daalde omdat er minder klanten over de vloer kwamen. De omzet komt grotendeels van studenten en werkvolk die niet alleen sigaretten kopen maar ook broodjes komen afhalen. Nu de scholen dicht zijn en velen niet meer gaan werken in de stad, komen er ook weinig mensen over de vloer. Hierdoor halen we nog maar een vijfde van onze normale omzet binnen, waarvan het grootste deel aan sigarettenverkoop. 

 Petra, Bar Gazet

Sandra: Er loopt normaal elke dag een mensenmassa voorbij ons winkeltje. We verkochten veel sigaretten aan toeristen aangezien we hier vlak aan een hotel liggen, maar die gaan we hier niet snel meer terugzien. Normaal staat mijn kassa niet stil, nu komt er maar om de tien minuten iemand een pakje sigaretten kopen. Mentaal valt dat ook niet te onderschatten. Onze bruisende winkel transformeerde van de ene dag op de andere naar een doods gebeuren. Het zou makkelijker zijn om de rollen naar beneden te trekken en gedurende de lockdown de winkel dicht te houden maar wij horen bij de keten Press Shop, dus als wij zouden dichtdoen staan er hier binnen de kortste keer nieuwe uitbaters. 

 Sandra, Press Shop

Denk je dat mensen minder roken door de dreiging van het virus?

Petra: Zeker niet. Integendeel, mensen zitten meer thuis en hebben minder omhanden. Dat zet aan tot roken. Ik zie dat de vaste klanten vaker over de vloer komen dan voor de lockdown. Het geeft hen ook een excuus om nog eens buiten te komen.

Sandra: Mensen hebben afleiding nodig in deze tijden van verveling. Dat kunnen we zien in de constante van onze verkoop. Er komen dan wel veel minder klanten over de vloer, maar als ze langskomen dan is het voor sigaretten of de Lotto. Het zou hen daarnaast te veel stress geven om hun dagelijkse gewoontes te moeten afgeven. Hun dagelijkse patroon is al zo in de war geslagen dat ze zich vastklampen aan wat ze gewoon zijn, namelijk het roken.

Volgens jullie gaan de mensen dus meer roken tijdens de lockdown. Gaat het roken dan weer afnemen na de lockdown?

Sandra: Het is natuurlijk moeilijk om de toekomst te voorspellen. Ik denk dat eens je aan een vast aantal sigaretten per dag zit, het moeilijk wordt om weer te minderen. Daarnaast dreigt er nog eens een lockdown te komen in het najaar, sombere vooruitzichten zetten meestal niet aan tot stoppen met roken.

Denk je dat er strengere maatregelen op de verkoop van sigaretten zullen genomen worden?

Petra: De taksen op sigaretten zullen altijd blijven stijgen en als de overheid ziet dat de tabaksconsumptie inderdaad significant zal gestegen zijn, zullen die taksen misschien sneller worden opgetrokken dan voorzien.

Hebben buurtbewoners hun rookgedrag aangepast nu ze weten dat rokers gevoeliger zijn voor corona?

We vroegers rokers op straat en op het buurtplatform Hoplr voor enkele reacties. Ze kwamen liever niet in beeld. 

Anouk (23) “Ik ben nog jong”

“Ik rook nu meer dan voor de lockdown omdat ik mij sneller verveel, niet uit angst of stress. Ik ben mij ervan bewust dat rokers een groter risico lopen om aan het coronavirus te sterven, maar ik ben nog jong en ik denk niet dat mijn longen al zwaar genoeg zijn aangetast om effectief ziek te worden. Ik rook al acht jaar, het gaat moeilijk worden om in deze periode van verveling te stoppen.”

Philip (35) “Het kettingroken is afgenomen”

“Het kettingroken is bij mij wel afgenomen. De lockdown triggert mij echter op twee manieren. Ten eerste heeft het thuiswerk mijn stresspeil aanzienlijk verhoogd. Langs de andere kant zitten er in mijn weekend veel lege momenten die ik dan opvul met een sigaret. Ik rook weer sinds een jaar. Over de hele lijn rook ik ongeveer hetzelfde, al spreid ik de rookpauzes meer.”

Daniëlle (35) “De enige kans om buiten te komen”

“De lockdown heeft geen effect op mijn rookgedrag en ik ben ook niet van plan om mijn rookgedrag aan te passen. Een sigaret is tegenwoordig nog de enige kans voor mij om eens buiten te komen. Mijn zwangerschap was de enige periode sinds mijn zestien dat ik gestopt ben en dat was al erg genoeg (lacht). Mijn beste vriendin is wel meteen gestopt toen ze las dat stoppen met roken de kans op besmetting zou vergroten.”

By | 2020-05-01T12:10:39+02:00 april 30th, 2020|Actua|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment