Operaplein levensgevaarlijk? “Het is een situatie die over heel Europa voorkomt”

Het vernieuwde Operaplein brengt een nieuwe verkeerssituatie met zich mee. Zwakke weggebruikers (fietsers en voetgangers) passeren elkaar langs alle kanten en er rijdt een tram dwars over het plein. Buurtbewoners zijn het erover eens dat het plein niet veilig is. “Het is een verkeerssituatie die over heel Europa voorkomt”, zegt Dirk Vermeiren, woordvoerder van schepen voor Mobiliteit Koen Kennis.

Het vernieuwde Operaplein, dat de Meir met de Keyserlei verbindt, ziet er heel modern en proper uit. Voetgangers en fietsers hebben heel wat ruimte op het plein, maar moeten wel opletten voor de tram die sinds begin december het plein kruist. Toen Bryan Maesschalk (eerstejaarsstudent journalistiek) naar het Operaplein trok om de mening van buurtbewoners te vragen, vonden ze het allerminst een veilige verkeerssituatie. “Er wordt nergens duidelijk aangegeven dat er een tram over het plein rijdt”, zegt een buurtbewoners. 

“Mensen die hier wonen zijn de situatie al gewoon, maar voor toeristen is dit plein levensgevaarlijk”, voegt Celine eraan toe. Volgens Luk werd er enkel aan de schoonheid van het plein gedacht en niet aan de veiligheid. “Mensen die hier te voet of met de fiets passeren, kijken hier niet naar links of rechts. Ze beseffen het gevaar niet.”

“Het is een nieuwe situatie, mensen zullen hieraan moeten wennen”

Den Triangel nam contact op met het kabinet van Koen Kennis, schepen van Mobiliteit in Antwerpen, en legde deze reacties voor. “Wie deelneemt aan het verkeer moet altijd opletten”, zegt woordvoerder Dirk Vermeiren. Het is opvallend dat heel wat mensen het plein oversteken zonder uit te kijken naar de tram. Veel mensen steken ook over wanneer er een tram komt aangereden. “Een straat oversteken zonder kijken of snel snel de oversteek maken, is gewoon fout”, zegt Vermeiren. “Of het nu gaat over een fietspad, of een straat met of zonder tram, of je nu  te voet, met de fiets, of met de auto bent. Het geldt voor iedereen. Natuurlijk zal het ook wel meespelen dat mensen nog moeten wennen aan de nieuwe verkeerssituatie.” 

Nog geen ongevallen

Als reactie op de buurtbewoners zegt Vermeiren dat er wél wordt aangeduid dat er een tram over het plein rijdt. “Voor het autoverkeer branden er knipperlichten wanneer de tram in aantocht is en het staat op de weg geschreven.” Voor auto’s is het dus duidelijk aangegeven, maar voor de zwakke weggebruikers is het goed zoeken naar aanduidingen van een tram. “Volgens de regels mag de tram enkel stapvoets over het plein rijden. Als dat niet het geval is, gaat de bestuurder in de fout”, zegt Vermeiren. 

Volgens de politie Antwerpen zijn er nog geen ongevallen vastgesteld tussen zwakke weggebruikers onderling of met een tram op het plein.

“Deze verkeerssituatie komt voor in heel Europa”

“Hoewel dat buurtbewoners het een gevaarlijke verkeerssituatie vinden, is het een situatie die veel voorkomt in Europa”, zegt Vermeiren. “De verkeerssituatie met gemengde verkeersstromen is een situatie die in heel wat Europese steden voorkomt. Zeker op plaatsen waar het gemotoriseerd verkeer geweerd wordt. Een goed voorbeeld is het centrum van Gent”, aldus Dirk Vermeiren. 

De redactie contacteerde ook De Lijn, maar een reactie kwam er niet.

By | 2020-04-02T16:03:32+02:00 april 2nd, 2020|Actua|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment