Studenten journalistiek maken Paarse krant

Voor het tweede jaar op rij mochten de tweedejaarsstudenten journalistiek print media de Paarse Krant maken. De krant is een initiatief van vzw JOEN en vzw Trotse Ouders om genderdiversiteit onder de aandacht te brengen in de middelbare scholen. De studenten kijken terug op een geslaagd project.

Voor de tweedejaars journalistiek is de Paarse Krant het eerste grote project dat niet binnen de muren van de AP Hogeschool blijft. Het was een grote uitdaging die de nodige stress met zich meebracht, klinkt het bij de studenten. “Het was een zeer uitdagend project”, zegt Topsana Du Bois. “Enerzijds omdat het een onderwerp is waar steeds zaken in verandering zijn, waardoor je altijd nieuwe dingen leert kennen. Anderzijds omdat het onze eerste krant was. Ik ben heel benieuwd naar het eindresultaat.”

Seppe Frans: “Het was een leuk project waarbij ik enorm veel heb bijgeleerd.”

Een project dat stressvol verliep klinkt het bij Wouter van Biezen en Seppe Frans. “Het was niet altijd duidelijk wat we mochten schrijven en wat niet”, zegt Seppe. “Maar het was een leuk project waar ik enorm veel heb bijgeleerd over de gemeenschap en respect heb ontwikkeld voor bepaalde personen.”

Een goede leerschool

Volgens Manon Van Hauwaert was het project dan weer een goede leerschool. “Het was een leuk project, maar organisatorisch verliep het niet altijd vlot. We moesten meermaals onze artikels inkorten, omdat er niet altijd genoeg ruimte beschikbaar was. Het komt altijd hard binnen als je een artikel van 2800 tekens moet inkorten naar 300 bijvoorbeeld. Maar dat zal ik later wel vaker meemaken. Ondanks dat, is het eindresultaat wel de moeite, denk ik.”

Manon Van Hauwaert: We moesten meermaals onze artikels inkorten. Dat komt soms hard aan, maar dat zal ik later nog wel vaker meemaken.”

Alles komt aan bod

In de Paarse Krant komen alle onderwerpen aan bod. Van getuigenissen over een coming-out tot LGBTQ+ in andere culturen. (LGBTQ+ is de Engelse afkorting voor lesbian, gay, bisexual, transgender en queer. De ‘+’ staat voor alle mogelijke seksuele- en genderidentiteiten, n.v.d.r.) Zo deed Manon een interview met een Marokkaans meisje dat lesbisch is. “Haar verhaal was heel interessant”, zegt Manon. “Haar mama komt van Marokko en haar vader is van Nederland afkomstig. Hierdoor waren de reacties van beiden ouders verschillend, vertelt Manon. “Tot op de dag van vandaag heeft ze nog niets over haar geaardheid verteld aan haar familie in Marokko. 

Interview met dochter van Peter Van de Veire  

Louise Anthonissen werkte dan weer rond het thema gender. “Ik schreef een artikel over genderstereotypen op de werkvloer met als doelgroep leerlingen in het tweede jaar secundair onderwijs. Daarnaast heb ik ook enkele getuigenissen geschreven over coming-out en deed ik een interview met Paars-ambassadrice Jitske Van de Veire (dochter van MNM-presentator Peter Van de Veire, n.v.d.r.).”

Yorben Geerinckx: “Ik schreef een stuk met de bedoeling dat het aan bod zou komen in de lessen economie.”

Ook de economie komt aan bod in de krant dankzij Yorben Geerinckx. “De OESO zou een plan hebben om de LGBTQ+-community beter te integreren in de economie. Ik schreef daar een stukje over met de bedoeling dat het ook in de lessen economie aan bod zou komen.”

(Lees verder onder de foto)

De plank van de Paarse Krant. Dit wordt gemaakt om een overzicht te maken van de artikels, en waar deze in de krant komen.

“Een geëngageerde groep”

Praten over je gender en gevoelens zou anno 2020 geen taboe meer mogen zijn. En dat merkten de studenten. “Het leek alsof de geïnterviewden zich steeds vereerd voelden omdat het voor de krant was”, heeft Louise het gevoel. “Daarnaast waren ze ook bereidwillig omdat ze de LGBTQ+-community meer bekend willen maken bij het grote publiek.”

Wouter van Biezen: “Het lijkt alsof er nog heel wat taboes zijn rond LGBTQ+.”

“Het klopt dat niet iedereen een interview wil doen”, zegt Topsana. “Maar de LGBTQ+-community is een heel geëngageerde groep die ons steeds met open armen heeft ontvangen.” Wouter van Biezen kende dan weer wel enkele moeilijkheden voor interviews. “Het was niet makkelijk om de juiste mensen te vinden. Het lijkt alsof er nog heel wat taboes rond LGBTQ+ hangen. Sommigen wisten niet eens wat het betekende.”

Voor Manon was het dan weer makkelijker omdat ze veel mensen kent die tot de LGBTQ+-gemeenschap behoren. “Ik ken redelijk veel mensen die tot de community behoren en de mensen die ik contacteerde wilden ook meteen meewerken. Ze vinden het initiatief van de Paarse Krant ook heel fijn, waardoor ze ook open over hun ervaringen wilden praten.”

Wil je graag meer lezen over Paars? Surf dan naar paars.today . Je kan Paars ook volgen op Instagram.

 

By | 2020-04-01T16:53:22+02:00 april 1st, 2020|Actua|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment