Shopping Stadsfeestzaal in het zwart

Niemand is dit jaar kunnen ontsnappen aan de Black Friday heisa. Iedereen werd meegesleurd in de koopjes die alle winkels aanboden. Ook de stadsfeestzaal in Antwerpen was op vrijdag 29 november helemaal paraat om de Black Friday-shoppers te verwelkomen.

De zaal zag letterlijk zwart door alle shoppers die in de stadsfeestzaal ronddrentelden. Iedereen wilde de beste deals scoren, en het prachtige Shopping Stadsfeestzaal op de Meir deed er nog een schepje bovenop om de ervaring op en top te maken.

Ze organiseerden een minifestival met dj-sets. Topradio maakte live radio in het gebouw maar ook bekende namen als Tom Cosyns, Edward Buff, X-tof en Kelly Pfaff stonden achter de draaitafel. Voor iedereen wat wils dus.

Vrijdag van de Amerikanen

Black Friday is overgewaaid uit Amerika. Daar is het de dag na Thanksgiving Day, omdat die dag veel werknemers vrij hebben. Black Friday wordt gezien als het startschot voor de kerstaankopen. Om mensen aan te zetten om naar de winkels te komen, presenteren ze heel wat aanbiedingen. De gekte in Amerika is zelfs zo groot dat er winkels zijn die al om drie uur ’s nachts opengaan.

Zwarte historie

De Amerikanen zelf, zijn het niet eens over waar deze dag juist vandaan komt. De meest gehanteerde uitleg is als volgt.

De eerste keer dat de term ‘Black Friday’ werd gebruikt was voor een financiële crisis. Dat is nogal een tegengestelde met het geld dat de dag van vandaag op Black Friday in het rond vliegt.

Het begon allemaal toen twee breinen (Lees: Wallstreet-financiers) het idee kregen om samen zoveel mogelijk VS-goud op te kopen in de hoop dat de prijs zou stijgen, zodat ze veel winst konden maken met de verkoop. Het spelletje duurde echter niet lang, want zwarte vrijdag lag op de loer. In 1869, een vrijdag, kwam de hele samenzwering aan het licht. De aandelen kwamen ten val en zorgde voor een hoop faillissementen.

Zoals zoveel Amerikaanse tradities, is ook Black Friday overgewaaid naar België. Bij ons wordt Thanksgivingniet gevierd, dus wij gebruiken het voornamelijk om goedkope Sinterklaas- en Kerstcadeaus te scoren.

Zwart/wit

Maar zoals eerder vermeld zijn er meerdere theorieën rond het bestaan van deze dag. Uiteindelijk gaat het maar om één ding: de korting. Ook in België hebben we grote fans die elke dag aftellen en een duidelijk strategieplan opstellen om Black Friday ten grootste te benutten. Helien De Bruyn “Black Friday is beter dan de solden. Het wachten tussen juli en januari duurt véél te lang. Eén dag voluit gaan, meer heb ik niet nodig. Elk jaar ontdek ik nieuwe dingen. Ik geef toe dat er ook wel enkele miskopen bijzitten, maar die neem ik er graag bij.”

Toch is niet iedereen een even grote fan van Black Friday, sommige hadden liever dat Amerika zijn tradities gewoon voor zich hield. Kato Bydekerke: “Ik vind het verschrikkelijk! Ik had deze vrijdag een gezellige lunch in Antwerpen gepland met vriendinnen. Gezellig? Ik denk het niet. Voor ik op de lunchplek geraakt was zag ik al zwart voor mijn ogen, van alle mensen waar ik me tussen moest wurmen. Een bende kiekens zonder kop, dat is het enige wat ik zag. Echt genoten heb ik niet van mijn lunch, want de drukte nam alle gezelligheid weg.”

By | 2019-12-05T12:05:27+01:00 december 3rd, 2019|Actua|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment