“Het taboe rond mentale problemen moet doorbroken worden”

Op 29 november was het Rode Neuzen Dag. Een dag waarop de aandacht gevestigd wordt op de mentale gezondheid van jongeren. Lieve Van Boxem van TEJO Vlaanderen (Therapeuten voor Jongeren) vertelt waarom het zo belangrijk is dat een dag als Rode Neuzen Dag bestaat.
Door Ilene Bellens

“Rode Neuzen Dag wil dat psychische problemen bespreekbaar worden en dat het taboe rond mentale problemen doorbroken moet worden. Het is al enkele jaren bekend dat er steeds meer jongeren nood hebben aan professionele psychologische hulp, maar dat ze zich vaak schamen om die hulp te gaan zoeken. Vroeger was het zo dat Rode Neuzen Dag werd opengesteld voor meer dan alleen scholen. Wij hebben tijdens het eerste jaar waarin Rode Neuzen werd georganiseerd  aan het concept meegewerkt. We hebben daar toen middelen van gekregen, maar ook een wachtlijst. Naar mijn mening zou het even normaal moeten worden om naar een psycholoog of psychiater te gaan als naar de dokter of naar de tandarts.”

“Er zijn alsmaar meer jongeren die hulp zoeken en dat is erg belangrijk want praten helpt. Zelfs als je het gevoel hebt dat je problemen niet zo ernstig zijn, is het nog steeds belangrijk om daar gewoon over te praten. Dat kan bij TEJO, maar ook met vrienden of familie. Problemen worden meestal alleen maar erger. Op tijd je verhaal doen is dus onze boodschap. We merken een sterke stijging van jongeren boven de 18 jaar in onze doelgroep (tussen 10 en 20 jaar). We denken dat dit te wijten is aan de constante druk van buitenaf om je smartphone en sociale media in het oog te houden. Persoonlijk contact wordt vergeten. Het face-to-face contact met mensen is zo belangrijk. Jongeren hebben tegenwoordig een tekort aan sociale vaardigheden. Leg daarom eens je smartphone aan de kant en ga iets drinken met vrienden in levenden lijve. Het zal je deugd doen.”

Je kan meer lezen over TEJO in de volgende Triangel. Die valt in de week van 18 december in je brievenbus.

Heb je nood aan professionele hulp of heb je vragen? Je kan gratis terecht bij TEJO!
Bredestraat 2
2000 Antwerpen
info.antwerpen@tejo.be

03 283 83 80
0499 75 28 96

By | 2019-12-06T15:11:35+01:00 november 29th, 2019|Actua|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment