“Inkt op papier zal zijn waarde behouden”

Op zondag 27 oktober opent Café Blauwe Toren op het Theaterplein De Leeskamer in samenwerking met Arthur Boeken. Arthur Govers (28) verkoopt tweedehandsboeken. De jonge ondernemer is enthousiast over de nieuwe samenwerking: “In de Leeskamer kunnen mensen ongestoord grasduinen tussen de boeken.”

Met De Leeskamer in café Blauwe Toren komt er een nieuw project bij voor Arthur Boeken. De Leeskamer zal een rustige plek zijn om boeken te lezen. Je kan er ook boeken aanschaffen. “Ik heb geen fysieke winkel maar ik sta vast op verschillende locaties, zoals de boekenmarkten Lillo en Permeke. Op de eerste maandag van elke maand  verkoop ik mijn boeken op You On Stage in de Kavka. En nu zal een deel van mijn collectie beschikbaar zijn in café Blauwe Toren.”

Meer is goedkoper

Arthurs collectie bestaat uit een grote variatie aan boeken. “Ik help mensen die hun boeken kwijt willen maar ze liever niet weggooien. Hoewel het soms lijkt dat mensen minder lezen, geloof ik dat mensen boeken waarderen. Mensen gooien hun boeken niet graag weg. Met andere spullen doen mensen dat veel makkelijker.”

“Wat mij uniek maakt als boekhandelaar zijn mijn vaste prijzen. Eén boek kost €5. Maar hoe meer je koopt, hoe minder je betaalt. Zo kosten drie boeken €10 en vijf boeken voor €15. Na vijf boeken is de stukprijs één euro. Dat maakt het aantrekkelijk om in één keer veel boeken aan te schaffen, een zogenoemde book haul.” Je kan ook boeken brengen naar Arthur Boeken. In ruil voor de boeken die je geeft krijg je kredietbonnen om nieuwe boeken aan te kopen. “Intussen heb ik al enkele vaste klanten die het bonnetjessysteem gebruiken. Dat vind ik echt super vet.”

Inkt is zekerheid

Door zijn relatief jonge leeftijd is Arthur een opvallend figuur in het boekenvak. “Behalve mijn leeftijd is mijn aanvliegroute ook anders,” vertelt Arthur. “Ik ben in de boekenhandel gestapt met het idee om er iets van de maken, met een toekomstgerichte blik. Veel antiquariaten zijn begonnen vanuit een overname of een uit de hand gelopen hobby. Bij mij is het een bewuste keuze geweest, een gat-in-de-markt-idee. Dat neemt niet weg dat ik nog veel kan leren van de oudere generatie.”

Het feit dat er steeds meer digitale alternatieven voor boeken bijkomen, schrikt de jonge ondernemer niet af, in tegendeel: “Ik denk dat de vraag naar boeken in de toekomst juist zal toenemen. De waarde van zwart op wit wordt onderschat. Alles wat op internet staat, kan met één klik op de knop worden aangepast. In de toekomst zullen we het internet niet meer kunnen vertrouwen. Er zal nood zijn aan zekerheid en die zekerheid, dat is inkt op papier. Dat zijn boeken.”

Op 27 oktober om 17:00 opent de Leeskamer zijn deuren voor het publiek, tijdens de eerste verjaardag van café Blauwe Toren. Buurtbewoners zijn welkom om de opening bij te wonen, of om op een later tijdstip de Leeskamer rustig te ontdekken.

Volg de facebookpagina en instagrampagina van Arthur boeken om te weten op welke marktjes Arthur Boeken te vinden is of contacteer Arthur Boeken zelf als je op zoek bent naar een leuk boek.

By | 2019-10-29T12:37:41+01:00 oktober 24th, 2019|Actua|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment