FEJS: Europese studenten Journalistiek in Antwerpen

Jaarlijks organiseert FEJS (Forum for European Journalism Students) een congres in een Europese stad voor studenten journalistiek. Dit jaar is het aan Antwerpen om een zestigtal studenten van alle uithoeken van Europa te ontvangen onder het thema ‘Media Diversity’. Achter de organisatie van het evenement staan studenten uit de opleidingen journalistiek van AP Hogeschool Antwerpen en de Thomas More Hogeschool Mechelen.

Emma Dillen, Félicia Van Goethem en Maxime Bosmans hebben allemaal een internationale ingesteldheid. De drie AP-studentes waren bij het FEJS-congres van april 2018 in Krakau, Polen. Daarna gingen ze ook alledrie op Erasmus. Geen wonder dus dat ze na al die internationale ervaringen ervoor kozen om dit jaar het congres in Antwerpen op poten te zetten.

FEJS is een organisatie die zich inzet om informatieuitwisseling tussen Europese studenten journalistiek mogelijk te maken. Door de studenten samen te brengen, kunnen ze netwerken, al lerend over en gebruikmakend van professionele vaardigheden. FEJS bestaat al sinds 1985, opgericht door de Deense student Kim Sjer en de Nederlandse Theo Dersjant. Naast het Annual Congress (AC) houdt FEJS elk jaar ook een General Assembly (GA).

Het Belgisch comité

Félicia is één van de leiders van het organisatorisch comité, kortweg OC, van het Antwerpse congres samen met een student van Thomas More. “Mijn eerste contact met FEJS was in het begin van vorig academiejaar. Toen werd er gepolst naar interesse voor het congres in Krakau. Samen met Emma schreef ik mij in, met het idee dat het interessant kon staan op onze cv’s. We verwachtten niet veel, we waren enkel benieuwd naar de andere studenten journalistiek en de sprekers. Het congres overtrof echter al onze verwachtingen, in de positieve zin. Niet alleen de lezingen en de deelnemers waren interessant, we hadden ook niet gedacht dat Krakau zo’n mooie stad zou zijn.”

“Krakau overtrof al onze verwachtingen”
– Félicia van Goethem, OC-president Annual Congress Antwerpen

Als president is Félicia verbonden met het secretariaat van FEJS in Slovenië, dat de financiële en logistieke kanten van de organisatie behandelt. Het gehele OC bestaat uit Félicia, Emma, Maxime en een tiental studenten van Thomas More. Félicia legt uit hoe dat tot stand kwam: “De voorlaatste dag in Krakau werd ons gevraagd of het ‘Belgisch team’ de editie van 2019 wilde organiseren. Na kort overleg met onze medestudenten van Thomas More waren we overtuigd dat we dat tot een succesvol einde konden brengen. Daarna pitchten we aan de deelnemers en het bestuur waarom wij de organisatoren moesten worden. De overgrote meerderheid stemde op ons. Nu ben ik er volop mee bezig.”

Hulp van AP

AP-lector Wilfried Vanderhaeghen begeleidt het OC en helpt vooral met de praktische aspecten van het evenement. “Ik ben door Koen Cornil, opleidingshoofd journalistiek, gevraagd als coördinator hier op school. Dat betekent onder andere dat ik voor lokalen zorg. Ik heb ook goodiebags van de school en enkele schoollunches geregeld. Mijn betrokkenheid is een beetje vergroot in de zin dat ik ook contacten probeer te leggen. Inhoudelijk wil ik me wel zo weinig mogelijk bemoeien, want ik vind dat het een studentenproject is. Ik ga ervan uit dat ze goed genoeg weten hoe ze het moeten opbouwen. Die internationale samenwerking vind ik dan ook een heel goed initiatief. Ik help graag mee omdat ik zoiets als het FEJS-congres heel interessant vind. Als het aan mij lag, zouden studenten allemaal op internationalisering moeten.”

“Alle studenten zouden op internationalisering moeten”
– Wilfried Vanderhaeghen, AP-lector en congrescoördinator

Op het congres komen zowel lezingen, workshops als culturele activiteiten aan bod. Onder andere Marcia Poelman, voorzitster van Het Roze Huis, en Yasmien Naciri, auteur en columniste bij De Morgen, komen spreken. Verder geeft jongerenpersagentschap StampMedia een workshop en zullen vertegenwoordigers van het Amerikaanse nieuwskanaal NBC News vragen beantwoorden over hun werkwijze. “Uiteraard is NBC News onze grote troef”, zegt Félicia. “We zijn zeer trots dat we hen mogen ontvangen op ons congres.” Daarnaast zijn er nog enkele culturele activiteiten: “Op de eerste dag is er een gegidste tour door de stad Antwerpen. Veel avondactiviteiten vinden plaats in de Zomerfabriek, een ideale plek voor jongeren. Ook gaan we op daguitstap naar Brugge om al het moois van de stad te zien.”

By | 2019-04-30T18:06:57+02:00 april 16th, 2019|Actua|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment