De Messenwinkel bestaat 160 jaar: “We verkochten niet altijd messen”

Hiep hiep hoera, De Messenwinkel op het Mechelseplein blaast 160 kaarsjes uit. De winkel opende in 1864 en is ondertussen niet meer weg te denken in het straatbeeld van de Triangelbuurt. De zaak zit al die tijd al in de familie. Volgend jaar is er nieuwe mijlpaal om te vieren, dan neemt de zesde generatie de winkel over.

De Messenwinkel heeft er niet altijd hetzelfde uitgezien. “De winkel is niet altijd rood geweest”, legt opvolger Joannes Chevalier uit. “Ooit was het grijs, totdat mijn bomma het in de jaren 60 of 70 rood schilderde. Voor die tijd was het niet eens een messenwinkel, maar een koordenwinkel, gespecialiseerd in touwen voor de haven en andere doeleinden.”

Over de ontwikkeling van de winkel door de jaren heen, vertelt Joannes: “Mijn moeder heeft de transitie naar een volledige messenwinkel gemaakt ongeveer vijftig jaar geleden. Zo’n vijftien jaar geleden hebben we het laatste touw verkocht en zijn we volledig overgestapt naar messen.” Deze aanpassingen aan de marktvraag en het anticiperen op veranderingen hebben De Messenwinkel geholpen om relevant te blijven gedurende zijn lange geschiedenis.

Ze vieren deze verjaardag met speciale feestweekends. “We gaan ongeveer elke maand een opendeurdag organiseren,”vertelt Joannes. “Dan komen er verschillende fabrikanten langs en maken zij de messen voor de deur. De fabrikanten maken dan speciale messen. Ook gaan we op de opendeurdagen terug naar onze roots, de touwenwinkel. We spelen dan het spel touwtje trek. De voorkant van de winkel hangt dan vol met touwen en als je de juiste kiest dan krijg je een cadeau.”

gevel van de Messenwinkel

“De toekomst is spannend”, erkent Joannes. “Ik moet de winkel respecteren zoals hij is, maar ook moderniseren om relevant te blijven.” Met de overname door de zesde generatie op komst, belooft De Messenwinkel nog vele jaren een icoon te blijven in de Triangelbuurt en ver daarbuiten.

By | 2024-03-01T11:37:18+01:00 februari 9th, 2024|Actua|0 Comments

About the Author: