Meer dan 200 kinderen genieten van een stralende Buitenspeeldag: “Spelen kent geen taal”

Een flinke streep zon, een park gevuld met activiteiten, enthousiaste kinderen en animatoren. Meer was er niet nodig voor alweer een geslaagde Buitenspeeldag. Koraal vzw, gelegen in de Otto Veniusstraat, maakte mee het mooie weer. “Als zowel de animatoren als de kinderen met een lach op hun gezicht huiswaarts keren, zijn wij in onze opzet geslaagd.”
Door Emma Van Avermaet 

Het Albertpark werd woensdag voor de Buitenspeeldag omgetoverd tot een heus pretpark voor maar liefst 200 kinderen van alle leeftijden. Er lagen takken om kampen te bouwen, bellenblaas om reusachtige bellen tevoorschijn te toveren, fietsjes voor de volgende Wout van Aert’s of Lotte Kopecky’s te ontdekken en onder een tent werden de jongsten en oudsten getransformeerd tot een sierlijke vlinder of stoere tijger. 

Zo ook Sanne Claeys (26) die de Buitenspeeldag namens Koraal vzw in goede banen leidde. Met een schilderwerk op haar gezicht holt ze van activiteit naar activiteit en houdt ze ondertussen een oogje in het zeil. “De Buitenspeeldag is een dag waar we telkens naar uitkijken. We kunnen onze animatoren eens doorheen het schooljaar zien en we vermaken de kinderen een hele namiddag in de buitenlucht.” 

Sanne Claeys (26) was als medecoördinator een hele dag in de weer voor de kinderen.

Ondanks die ogenschijnlijk simpele opzet komt er toch heel wat voorbereiding bij kijken. Koraal vzw was verantwoordelijk voor de coördinatie in het Albertpark. “Elk jaar zitten we samen met verschillende partners en proberen we nieuwe dingen uit om het voor de kinderen interessant te houden. We willen tonen dat de natuur ook genoeg dingen heeft om mee te spelen, zoals bijvoorbeeld de reusachtige takken. Als zowel de animatoren als de kinderen met een lach op hun gezicht huiswaarts keren, zijn wij in onze opzet geslaagd. In Antwerpen is er zoveel diversiteit en zijn er zoveel verschillende culturen. Spelen kent nu eenmaal geen taal. Of je hier nu al lang woont of nog maar net, als kinderen zich amuseren, trekt dat ook anderen aan.”

De hoop takken was een van de grote trekpleisters in het Albertpark.

Broodnodige vrijwilligers

Toch is het niet zo evident om iedereen uit hun luie zetel te krijgen. Vroeger schakelde onze favoriete kinderzender een hele namiddag op zwart over, maar nu zijn er genoeg sluwe middelen om dat te ontwijken. “Die uitdaging wordt groter en groter”, aldus Sanne, die intussen al mee bellen aan het blazen is. “Naarmate ze ouder worden, zitten jongeren meer en meer op hun gsm, maar gelukkig willen de kleinsten nog steeds erg graag ravotten.” 

Hetzelfde geldt voor de broodnodige vrijwilligers. Volgens Sanne is het elk jaar weer een hele klus om genoeg animatoren bij elkaar te sprokkelen. “Jongeren willen graag geld verdienen, daarom is het moeilijk om hen voor een vrijwilligersvergoeding naar het jeugdwerk te lokken. Gelukkig slagen we er elk jaar in om een leuk groepje enthousiastelingen bij elkaar te krijgen.” 

Plezier voor kinderen én animatoren

Twee van die enthousiastelingen zijn Maïté (15) en Luni (15). Nog maar enkele weken geleden stonden ze beiden hun eerste week op het speelplein. “Wij zijn graag bezig met kinderen, zowel in onze jeugdbeweging als in onze schoolrichting. De Buitenspeeldag was voor ons als kind telkens een hoogdag. Het blijft leuk om mee in de kinderen hun fantasie te duiken en je zelf weer een klein kind te voelen.”

Kersverse monitoren Luni (links) en Maïté (rechts) lopen over van enthousiasme.

Terwijl Maïté en Luni nog maar net in het jeugdwerk komen piepen, heeft Amber (19) al flink wat jaren op de teller. Terwijl ze vertelt over haar passie voor het jeugdwerk, schildert ze allerlei dieren en figuren op een hoop gezichten. Als hoofdanimator merkt Amber ook op dat het steeds moeilijker is om gemotiveerde mensen te vinden. Voor diegene die twijfelen om vrijwilliger te worden, geeft ze graag een boodschap mee. “De blijdschap op het gezicht van de kinderen maakt je zelf zo gelukkig. Daarnaast maak je vrienden voor het leven, die dezelfde passie als jou delen. Animator zijn is een even groot plezier voor ons als voor de kinderen.”

Amber is al vier jaar in de weer voor Koraal vzw.

By | 2023-04-21T19:16:42+02:00 april 21st, 2023|Actua, Luchtig|0 Comments

About the Author: