Een jaar zonder Boekenbeurs: “we willen in november het boek vieren”

Elk najaar wordt Antwerp Expo omgetoverd tot een waar festijn voor de boekliefhebber. Maar ook de Boekenbeurs wordt dit jaar na een decennialange traditie slachtoffer van het coronavirus. Rudy Vanschoonbeek, uitgever bij Uitgeverij Vrijdag in de Jodenstraat, denkt alvast na over mogelijke alternatieven om het boek te blijven vieren. “Het afgelasten van de beurs doet tijd en capaciteit vrijkomen voor alternatieven.”

Boek.be maakte bekend dat ze uit veiligheidsoverwegingen de beurs een jaar overslaan. De onzekerheid rond de evolutie van de coronacrisis is te groot om een evenement, waar duizenden mensen naartoe komen, alsnog op poten te zetten. “De beurs afgelasten is de enige optie”, bevestigt Rudy Vanschoonbeek. 

“Uitgevers moeten zich een hele tijd op voorhand inschrijven en auteurs, zeker wie uit het buitenland komt, moeten lang vooraf ingepland worden en signeersessies toezeggen. Daarnaast wordt er al heel wat geld geïnvesteerd. Voor de organisatoren van Boek.be werd snel duidelijk dat er twijfel heerste om deel te nemen aan de beurs. Op een bepaald moment drong een beslissing zich op. Het lijkt voorbarig, maar een beurs van deze omvang begin je een half jaar vooraf al grondig voor te bereiden.”

Bedenken van alternatieven

Als mogelijk alternatief wordt door Vé Bobelyn van Boek.be onder andere een virtuele beurs voorgesteld. Een goed idee, volgens Vanschoonbeek. “Twee weken geleden hebben we bij onze uitgeverij zelf ondervonden hoe goed virtuele promotie kan werken.” 

Uitgeverij Vrijdag organiseerde een boekvoorstelling via Zoom voor Het DNA van Vlaanderen, een nieuw non-fictie boek van Ivan de Vadder over de Vlaamse politiek. “In het kader van de virtuele boekpresentatie organiseerden we een debat met o.a.  Bart De Wever (N-VA) en Conner Rousseau (SP-A). We hebben toen aan den lijve ondervonden hoeveel volk je daarmee kan aantrekken. Via ons Zoom-webinar alleen al waren er vijfhonderd mensen aan het kijken, en door de streaming via HUMO, De Morgen en VRT bereikten we in totaal nog duizenden mensen meer. Wat zich ook in de verkoop uitte.”

“Het is een goed idee om ontmoetingen met auteurs op de beurs te vervangen door online alternatieven. Ik denk daarbij aan samenwerkingen met lokale boekhandels. Als het niet in Antwerp Expo kan, kan het nog altijd elders.”

Uitgeven in tijden van corona

Nog voor het nieuws van Boek.be de ronde ging, moesten de uitgevers van Vrijdag al creatief zijn door de coronacrisis. “In de loop van de maand maart zijn de boekhandels moeten sluiten. Intussen zijn ze weer open, maar in de stadscentra is het nog steeds niet zo druk als doorgaans. Dat zorgt voor minder klanten. De strenge regelgeving zorgt dan weer voor het wegvallen van evenementen als signeersessies en boekpresentaties. Dan moet je naar de middelen van vandaag grijpen: social media, Youtube en zelfs Tiktok.”

Voor auteurs wiens boek dit voorjaar zou uitkomen, is de crisis een bittere pil om te slikken. “Sommige boeken hebben we uitgesteld naar later dit jaar of zelfs volgend jaar, maar een gedeelte van de boeken zijn toch verschenen. Aangezien het niet simpel is om je als auteur tussen het nieuws over corona te wringen bij de traditionele media, ondersteunen we hen online. Dat deden we al, maar nu nog nét iets meer. Je moet mensen op een andere manier triggeren nu ze het boek niet fysiek kunnen ontdekken als anders.”

Het boek in de verf zetten

Voor Uitgeverij Vrijdag betekent het afgelasten van de Boekenbeurs meer tijd en capaciteit om in andere evenementen te investeren. “Het is de eerste keer in mijn carrière als uitgever dat ik een jaar zonder Boekenbeurs meemaak, en ik draai intussen al meer dan dertig jaar mee. Ik ben heel benieuwd wat het gaat geven. Normaal gesproken zijn we al volop bezig met de voorbereidingen en is de beurs zelf de drukste periode van het jaar. Die tijd gaan we nu invullen door onze boeken en auteurs op een andere manier in de verf te zetten.”

Maar zal de uitgeverij het ook voelen in de portemonnee? “Qua omzet en kosten zou dat kunnen meevallen. Er worden op de beurs veel boeken verkocht, maar tegelijkertijd maak je als uitgeverij ook een heleboel kosten. Het  effect op de promotie van het boek in het najaar zal wél te zien zijn. Momenteel zijn we in gesprek met VRT, de Stad Antwerpen en het Ministerie van Cultuur. We willen van de maand november alsnog een feest van het boek maken, in alle media, op straat en in de boekhandel.”

By | 2020-06-05T11:43:25+02:00 juni 5th, 2020|Cultuur|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment