De Triangelbewoner streamt buiten de mainstream

De één zijn dood is de ander zijn brood. De economie ligt plat maar daar hoor je Netflix niet over klagen, de streamingdienst kreeg er in deze tijd van verveling maar liefst 16 miljoen nieuwe abonnees bij. We streamen dus massaal binnen hetzelfde platform. Maar durven we de tijdens deze lusteloze dagen wel eens buiten de eentonigheid van de mainstream kijken? Den Triangel maakt van de Triangelaars een verheven mediaconsument en wijst u graag de weg door de wereld van de alternatieve streaming. 

1. Universcine: alternatief en toegankelijk

Laat ons beginnen in eigen land. Universcine.be is een Belgisch streamingplatform dat een alternatieve kijk biedt op films maar zeer toegankelijk blijft voor het grote publiek. Het platform programmeert en ondersteunt de betere film. Met een hedendaagse selectie is het de plek bij uitstek om bekende en minder bekende filmmakers en acteurs te ontdekken. Je kan er nog tot 4 mei 30 films die normaal op het gecanceld filmfestival MOOOV te zien zouden zijn, bekijken vanuit je woonkamer voor de prijs van een cinematicket. Tussen de MOOOV-selectie zitten naast een handvol familiefilms ook een aantal competitiefilms die deelnemen aan de prijs voor Beste wereldfilm. 

2. Le Cinema Club: New Yorkse stijl, Parijse flair

Vervolgens richten we de blik naar het buitenland. Een samenwerking tussen New York en Parijs kan niet anders dan smaakvolle content opleveren. De metropolen baarden het stijlvolle streamingplatform lecinemaclub.com. Het platform, gesponsord door Chanel, en pakt uit met een uniek aanbod. Er is namelijk elke week één gratis film te zien die bezoekers een week lang kunnen bekijken. Le Cinéma Club focust voornamelijk op kortfilms binnen uiteenlopende thema’s, van zowel rijzende sterren als gevestigde waardes. Deze week kan je nog tot vrijdag de film 30HA bekijken van de Amerikaan Clayton Vormero. De cineast brengt een kaleidoscopische documentaire over de nieuwe jeugd van Rusland die i.p.v. op te groeien met de waarden en normen van de Sovjet-Unie hun wilde jaren laten vormgeven door sociale media waaronder de westerse Instagram.

3. MUBI: Walhalla voor cinefielen

Nog een uniek streamingconcept vinden we bij MUBI. Op internationaal niveau gaat het cinefiele platform mubi.com de strijd aan met Netflix en Amazon door kwaliteitsfilms dertig dagen lang te streamen. Elke dag lanceren ze een zorgvuldig uitgekozen nieuwe film die dan een hele maand te bekijken is. Met vergeten klassiekers en verse meesterwerken schuwt MUBI geen enkel thema. Afgelopen maand programmeerde het platform verschillende klassiekers van de Franse cineast Jean Luc Godard waaronder LE VENT D’EST (1970) en VLADIMIR ET ROSA (1971). Politiek gekleurde films in de nasleep van de protesten van mei ‘68. Ontdek de parels van één van de belangrijkste leden van de nouvelle vague. Studeer je daarnaast een filmstudie? Of heb je een filmstudent als familielid waarop je kan parasiteren? Dan kan je volledig gratis in het aanbod grasduinen. 

4. Dalton: Het beste van de filmfestivals

Aangezien we waren opgestegen op het Belgische platform Universciné lijkt het gepast om te landen op het Vlaamse streamingplatform dalton.be. Dalton brengt het beste van filmfestivals over de hele wereld samen onder één virtueel dak. Het platform pakt uit met korte films en langspeelfilms binnen uiteenlopende genres en pronken met een stevig aanbod van de beste documentaires. Ook de nu gesloten Cinema ZED brengt een deel van het programma onder bij Dalton. Tussen de ZED-selectie vind je de verse Vlaamse FEMHISTORIES van Rita van Gool en Iwona Pom. De mini-documentaire zet de Vlaamse vrouwen tijdens feministische golf van de jaren zeventig in de schijnwerpers. Een kleinere Belgische productie die naast de #ikluisterbelgisch evengoed de #ikkijkbelgisch mag lanceren.

Beeld: VLADIMIR ET ROSA

By | 2020-05-01T10:44:16+02:00 april 28th, 2020|Cultuur|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment