Antwerp Art Weekend: de keuze van de redactie

Vanaf donderdag staat de stad in het teken van kunst. Verschillende cultuurinstellingen in en rond de stad slaan de handen in elkaar om hedendaagse kunst in de kijker te zetten. Onze redactie maakte alvast een selectie van evenementen in de Triangelbuurt.

Door Fleur Iven 

Het ‘festival’ gaat door van donderdag 18 tot en met zondag 21 mei. Op 73 locaties – van museum tot kunstschool – kun je kijken, doen, luisteren en ontdekken. Daarnaast worden er ook verschillende, al dan niet begeleide, wandelroutes georganiseerd. 

Het aanbod van activiteiten is groot, daarom maakte onze redactie een selectie om je keuze makkelijker te maken. Binnen de Triangelbuurt zijn er verschillende leuke locaties te bezoeken. Hier zetten we er enkele in de verf.

Robbert&Frank Frank&Robbert (18.05 – 02.07)

R&F F&R is een artistiek duo uit België. Al vier jaar presenteren ze maandelijks een kunstwerk in een video van één minuut. Om te vieren dat ze al 48 video’s hebben gemaakt, gooien ze het nu over een andere boeg. Ze trekken in bij galerij Fred & Ferry en zetten er hun atelier en filmstudio op. 

Ze stellen zichzelf in vraag door middel van dialoog met elkaar, special guests en het publiek. Dit in de eerste plaats met grote tekeningen en schetsen. Buitenstaanders worden uitgenodigd om het proces van de ‘Kunstwerk van de maand’-filmpjes te beïnvloeden. 

Locatie: FRED & FERRY GALLERY 

Leopoldplaats 12, 2000 Antwerpen (tweede verdieping) 

Deze tentoonstelling is gratis.

Tussen Twee Wallen (18.05 – 21.05)

Tussen Twee Wallen is een tentoonstelling met een historisch tintje, die twee locaties heeft: Het Steen en het Keizersbastion. Beide locaties hebben een belangrijke historische waarde voor de stad. Het centrale thema van de tentoonstelling is dan ook de relatie die de kunstenaars aangaan met deze archeologische sites. Vier kunstenaars werken hieraan mee: Winnie Claessens, Lydia Hannah, Fran Van Coppenolle en Hannelore Vandepoel. 

Locatie: Keizersbastion: Ingang via parking Nationale Bank (-3)

Het Steen: Steenplein 1, 2000 Antwerpen

Deze tentoonstelling is gratis. 

SPLINTERS (18.05 – 17.06)

Hans Bruyneel is een kunstenaar uit Antwerpen met een liefde voor levendige kleuren en landschapsschilderkunst. Naar eigen zeggen wil hij niet de schoonheid van het landschap uitdrukken, maar een kunstmatige en onheilspellende wereld die argwaan wekt bij de toeschouwer. 

Locatie: BEHIND BARS

Otto Veniusstraat 18, 2000 Antwerpen

Deze tentoonstelling is gratis. 

Een stapje verder

Ook buiten de Triangelbuurt valt er veel te beleven. De site (antwerpartweekend.be) biedt een handig kaartje om je eigen route uit te stippelen. Wij selecteerden er al enkele die de moeite waard zijn. 

Flowers at Room Temperature (18.05 – 21.05)

Dit is de centrale groepstentoonstelling van het Antwerp Art Weekend. Flowers at Room Temperature vindt plaats in de kern van dit kunstfestival: De Studio. Met het thema: ‘Wat is een thuis?’ komen verschillende kunstvormen samen om zich hierin te verdiepen. De kunstwerken refereren ook aan het verleden van De Studio, dat eerst het huis van een vooraanstaande Antwerpse familie was, en later een hotel werd. 

In De Studio worden nog meer evenementen, workshops en een feest georganiseerd. 

Locatie: De Studio

Maarschalk Gérardstraat 4, 2000 Antwerpen

Flowers at Room Temperature is gratis te bezichtigen. 

Collective song (20.05, 16u) 

Deze performance is het resultaat van een workshopweek georganiseerd door muzikant, performance- en videokunstenaar Céline Gillain. Tijdens een zangworkshop en supportgroep vormen de 15 deelnemers een koor. Hier creëren ze een collectief lied, geïnspireerd door persoonlijke verhalen, rituelen en feministische theorieën. Wees voorbereid op gezongen, gesproken of geschreeuwde woorden op bizarre beats. 

Locatie: M HKA

Leuvenstraat 32, 2000 Antwerpen

De presentatie is gratis en begint om 16 uur. 

360° Academy (18.05 – 21.05)

Dit jaar is de 360ste verjaardag van de Academie, en de kunstschool viert het met een gevuld programma. Zo is er een openingsevenement met onder andere de book launch van ‘Graphic Design of Scheld’apen’ en een afterparty. Daarnaast is er ook een tentoonstelling van de avant-garde set designer Lon Landau, een tentoonstelling van studenten, en meer. 

Locatie: Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen

Mutsaardstraat 31, 2000 Antwerpen

 

De tentoonstellingslocaties zijn elke dag open vanaf 12 uur en sluiten om 18 uur. Op donderdag, de openingsdag, zijn ze uitgezonderd open tot 21 uur. 

 

By | 2023-05-16T14:36:56+02:00 mei 14th, 2023|Cultuur|0 Comments

About the Author: