Erfgoeddag laat de ‘beestjes’ in de Triangelbuurt los

Ondanks het regenachtige weer en de 10 miles verwelkomde de Triangelbuurt tal van bezoekers voor de Erfgoeddag. De Sint-Jacobskerk en het Maagdenhuis speelden vurig in op het jaarthema: ‘Beestig’, terwijl het Toneelhuis en het museum Mayer van den Bergh gratis toegang en een rondleiding aanboden.

Door Nina Van Staeyen 

In de Sint-Jacobskerk koppelden ze het thema ‘Beestig’ met de dieren op hun schilderijen. Louise Stroobants, al vijf jaar vast gids in de kerk, leidde de hele dag nieuwsgierige bezoekers langs de oude panelen. “Voor de kinderen hebben we een zoektocht voorzien waarbij ze bepaalde dieren moeten terugvinden op de schilderijen. Volwassenen krijgen ondertussen extra uitleg en kinderen kunnen een kleurplaat winnen.”

Het hoogtepunt van de rondleiding leidt haar naar de achterkamer van de kerk. Daar staat een veelluik achter glas over het leven van Rochus, een christelijk figuur. “Onze verborgen parel”, vertelt Stroobants met trots. “Dit veelluik is zo bijzonder omdat het de beeldenstorm heeft overleefd en er nauwelijks schade aan heeft overgehouden. Het schilderij is gemaakt in 1571 en valt op door de afgebeelde eenhoorn. In het christelijk geloof staat de eenhoorn – verrassend genoeg – symbool voor zuiverheid.”

Louise naast haar favoriete veelluik.

Op de rand van het Mechelseplein staat Dirk Kindt van het Maagdenhuis als een marktkamer de mensen binnen te lokken. De gietende regen en de 10 miles hielden het volk niet weg. Integendeel, het was zelfs gezellig druk in het Maagdenhuis, een open museum gebouwd rond het oude weeshuis voor meisjes. “Vroeger, tijdens de actieve jaren van het weeshuis, vonden de vlooien en de muizen rijkelijk hun weg naar hier. Dat is ook onze link geworden met ‘Beestig’,” legt Dirk met een lach uit. “Een bezoekje is volledig gratis en we hebben ook enkele gasten uitgenodigd. Zo komen werknemers van Dierenbescherming uitleggen hoe zij dieren opvangen die ook geen thuis hebben.”

In het Maagdenhuis kon je de sfeer opsnuiven van hoe het vroeger in het weeshuis was.

Voor de kleine kinderen nodigde het Maagdenhuis ook een vlooiencircus uit. Deze kindervoorstelling op verplaatsing paste perfect bij het thema.

Het vlooiencircus was een leuke activiteit voor kinderen.

By | 2023-04-25T11:29:00+02:00 april 24th, 2023|Cultuur|0 Comments

About the Author: