Antwerpen Leest na geslaagde eerste Vlaanderenleestdag in de Bourla: “Zelfs Shakespeare viert mee”

De weelderige – en meestal levendige – zaal van de Bourla gevuld door complete stilte. Geen toestroom van mensen voor een toneelstuk, maar tientallen boekenwurmen die zich op Wereldboekendag aan de imaginaire wereld van een verhaal wagen. Het Toneelhuis trok op 23 april alle registers open voor de eerste editie van Vlaanderenleestdag en de derde editie van Antwerpen Leest. “We hadden niet verwacht dat er zoveel mensen zouden afkomen om gewoon te zitten lezen”

Door Sofie Terryn

Het contrast kan bijna niet groter zijn. Normaal gezien weerklinken er dialogen, passionele stemmen en oorverdovende muzieknoten in de sierlijke theaterzaal, maar dit keer nemen de mensen plaats om in een goed boek te duiken. De reden van dit bizarre schouwspel? De Vlaamse overheid riep de Vlaanderenleestdag in het leven. Het initiatief moet lezen bij jong en oud stimuleren om het dramatische leesniveau bij jong en oud op te krikken. Magy De Bie, coördinator van Antwerpen Leest, vindt hun helpende hand voor deze dag dan ook vanzelfsprekend. “Wij zijn voortdurend met lezen, leesplezier en promoten bezig, dus wij mochten absoluut niet ontbreken op deze bijzondere dag.”

Grote opkomst

Antwerpen Leest is een platform waar boekenliefhebbers terecht kunnen voor boekentips en waar literaire events gebundeld staan. “We hebben al verschillende activiteiten georganiseerd maar slow readen met zo’n uniek concept, op zo’n bijzondere plek nog niet”, klinkt het bij De Bie.

Magy De Bie (links) heeft een groot hart voor leesinitiatieven en enthousiaste lezers.

Het is opvallend hoeveel leeslustigen de weg vinden naar de ongewone (lees)locatie. Het comfort van de rode zeteltjes valt duidelijk in de smaak. “We hadden niet verwacht dat er zoveel mensen zouden afkomen om gewoon te zitten lezen”, zegt De Bie verbaasd over het succes van de eerste editie. “Ik ben heel blij om te zien dat er veel volk is dat toch best divers is. In se is dit event niet echt gericht op kinderen, omdat er in stilte gelezen moet worden. Ze behoorden dan ook niet tot ons primaire doelpubliek, maar er zitten toch een aantal kinderen met een boek in de zaal.”

Silent Disco

De Bourla vormt voor de uitzondering eens een oase van rust en … Silent Disco koptelefoons. “Dat was een ideetje van mij”, vertelt de coördinator trots. “Ik lees graag met klassieke muziek op de achtergrond, maar dat is zeker niet voor iedereen het geval. Veel mensen hebben net stilte nodig.” Het rumoer van mensen die opstaan of gaan zitten, kunnen wel eens voor stoorzender fungeren tijdens het lezen. De theaterzaal blijkt erg geschikt. “Als je je wil afzonderen van het lawaai of even je boek aan de kant wil leggen dan kunnen de lezers tussen drie kanalen switchen.” Op de kanalen klinkt klassieke muziek, sonnetten van Hugo Claus of theater van Radio Toneelhuis.

Ieder uur werd er een gastoptreden gegeven.

Ieder jaar staat 23 april garant voor een driedubbel feest. “We vieren vandaag niet alleen Wereldboekendag en de geboortedag van Shakespeare, maar ook het driejarig bestaan van Antwerpen Leest”, verklaart De Bie de feestelijke stemming. “Drie jaar geleden zijn we in volle lockdown opgestart. Toen lezen wel nog kon, omdat de bibliotheken mochten openblijven. We dachten: ‘Als niks anders meer mag maar lezen wel, dan lanceren we nu ons platform.’ Daarom hebben we ook heel bewust voor deze dag gekozen.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

By | 2023-04-25T11:45:28+02:00 april 24th, 2023|Cultuur|0 Comments

About the Author: