Joren Van Nieuwenborgh leeft toe naar het jaarlijkse loopfestijn: “De 10 Miles is de dag dat je in wereldvrede gelooft”

De Antwerp 10 Miles is vaste prik voor hobbylopers uit heel Vlaanderen. Vorig jaar tekenden meer dan 30.000 deelnemers present. Een van hen was Joren Van Nieuwenborgh (22) die ook dit jaar aan de startlijn zal staan: “De 10 Miles doet de studentenbuurt nog meer bruisen.”

Door Menno Ryckx

De 10 Miles is intussen een echte Antwerpse traditie geworden. Dit jaar is het de 37e keer dat mensen van over heel België afreizen naar Antwerpen om zich te wagen aan de 16,1 kilometer.  Joren Van Nieuwenborgh, onderzoeker aan de Universiteit Antwerpen, doet dit jaar voor de tweede keer mee. “Twee jaar geleden ben ik voor het eerst gaan supporteren. De ambiance vond ik zo fantastisch dat ik onmiddellijk wist dat ik zelf ook wilde meedoen. Mijn eigen ervaring heeft het jaar daarna zeker niet teleurgesteld.” 

Essentiële voorbereiding

Ondanks een voorbereiding die te wensen overliet, vond Joren ook zijn sportieve prestatie een succes.  “Vorige editie ging verrassend goed. De voorbereiding was namelijk niet ideaal. Ik ben iets te laat in actie geschoten. Uiteindelijk heb ik het kunnen uitlopen. Niet in de snelste tijd, maar wel de hele tijd gelopen. De volle zestien kilometer lopen was voor mij het belangrijkste doel, de tijd was slechts bijzaak. Toen ik bij de finish aankwam, wist ik onmiddellijk dat ik het volgende jaar opnieuw ging meedoen.” 

“Ik heb het idee dat ik me nu beter heb voorbereid. Vorig jaar had ik een maand en nu heb ik er twee. Dus het zou dit jaar beter moeten gaan. Ik hoop natuurlijk om een strakkere tijd te halen dan vorige editie. Vorig jaar ben ik gestrand op 1u40min, dit jaar streef ik naar 1u30. Dat is ambitieus, maar toch realistisch.”

“Het is misschien een cliché, maar ik zou iedereen willen aanraden om vooral van de ervaring te genieten. Dat is het belangrijkste. Een andere tip die ik graag meegeef is: haal goede loopschoenen. Ik weet uit ervaring dat een slecht paar kan leiden tot heel wat pijn. Pijn is niet fijn en moet je vermijden.” 

Joren leeft met ambitie toe naar zondag.

Bruisende studentenbuurt 

Het Ten Miles parcours laat de lopers verschillende plekken in Antwerpen zien. Het startschot wordt gegeven op Linkeroever. Via de snelweg en de Kennedytunnel lopen de deelnemers naar Het Zuid. Rond de tiende kilometer bereiken de lopers de Triangelbuurt. 

Dit jaar lopen de deelnemers door de Stadswaag en niet via de Meir in tegenstelling tot de voorbije jaren. “Ik vind dat een spijtige zaak. Vorig jaar was dat het toppunt van de wedstrijd. Er stond  zoveel volk en was er ook een welkome bevoorrading. Gelukkig blijft de studentenbuurt op het parcours, die bruist nog meer dan gewoonlijk. Er hangt echt een kolkende sfeer als je daar voorbij loopt. Vorig jaar stonden daar mijn mama en mijn zus, dat gaf wel een echte boost. Ik denk dat dit de ideale plek is om een laatste duw in de rug te geven om je tot aan de finish te stuwen.” 

 

Nieuwe eyecatchers

Hoewel de Meir uit het parcours wordt geschrapt, werden er wel andere Antwerpse trekpleisters toegevoegd. Zo is er een hele lus op het Eilandje toegevoegd met ‘t MAS als de grootste eyecatcher. De jachthaven en het Felixpakhuis liggen ook in de lus op het Eilandje. Dit jaar ligt ook voor de eerste keer het gerenoveerde KMSKA op de route. 

“Nog een leuk item is dat je naam op je borstnummer staat. Zo kunnen de supporters je persoonlijk aanmoedigen. Vorig jaar moest ik denken aan een quote van voetbalanalist en fervent loper Filip Joos: ‘De Ten Miles is de dag dat je gelooft in wereldvrede.’”

©Baloise Antwerp 10 Miles

By | 2023-04-19T11:48:16+02:00 april 22nd, 2023|Luchtig|0 Comments

About the Author: