Jongeren zien terug de schoonheid in vinylplaten: “Doordat je geen nummers kan overslaan, ken je elk nummer van een artiest”

Plaatfanaten omcirkelen 22 april steevast in het donkerrood. Op Record Store Day, de officieuze feestdag van de vinylplaat, wordt de aandacht op platenwinkels gevestigd. Sinds de coronacrisis lopen ze ook meer en meer in de kijker, want de verkoop van vinylplaten zit in een stijgende lijn. Vooral bij jongeren zijn platen weer hip. Koen Van Immerseel van platenwinkel Wally’s Groove World op de Lange Nieuwstraat merkt dat ook op. “Nostalgie speelt een grote rol in de stijging.”
Door Emma Van Avermaet

Harry Styles, Olivia Rodrigo of evengoed de Belgische band Bazart brengen hun nieuwste nummers nu ook uit op vinylplaten. Geen slechte keuze, want naast streaming is platenverkoop een grote inkomst voor artiesten. Dat meldt NRC. In 2021 is de platenverkoop zelfs met 70 procent gestegen.

Uitbater Koen Van Immerseel van platenwinkel Wally’s Groove World merkt een stijging in zijn verkoop. “Sinds de lockdown merk ik dat meer en meer jongeren naar platenwinkels trekken. Tijdens de lockdown was er niet anders te doen en ontdekten of herontdekten zij vinylplaten. Uiteraard speelt nostalgie daar ook een grote rol in. Ze kunnen met hun ouders of grootouders praten over een plaat van bijvoorbeeld Frank Sinatra.”

“Sommige mensen komen hier platen kopen, maar weten niet eens hoe een platenspeler werkt”

Eerste hulp bij platenspelers

Koen Van Immerseel verkoopt in zijn platenwinkel alle mogelijke genres.

Koen vraagt zich wel af hoelang die verkoop zich zal doorzetten. “Oudere mensen bleven platen kopen, de jongeren zijn nieuw in onze winkel. Bij hen is het nog onzeker of hun interesse zal blijven.” Koen merkt wel op dat smaak van de jongeren breed is. “Enerzijds zijn ze geïnteresseerd in de iets oudere muziek, maar anderzijds ook in hiphop.

Ook platen van bijvoorbeeld Harry Styles of andere zangers van het moment doen het goed.” Koen vindt het jammer dat platen van zulke zangers duurder zijn. “Bij die zangers of zangeressen zijn platen een groot deel marketing geworden. Het moet opbrengen, daarom is zo’n plaat vaak ook een stuk duurder. Ze weten dat ze een groot publiek aantrekken en dat die ook hun platen zullen kopen. Een plaat van Harry Styles kost al snel dertig euro, terwijl je hier en in andere lokale zaken een plaat voor maar vijf euro vindt.”

“Pas op, die jonge mannen hebben ook iets sympathiek”, vertelt Koen glimlachend. “Sommige mensen komen hier platen kopen, maar weten niet eens hoe een platenspeler werkt. Je moet ze eerst uitleggen hoe je een plaat oplegt of dat je die om de paar nummers eens van kant moet wisselen.”

Nostalgie als pluspunt

Studente Linne (20) is helemaal enthousiast over vinylplaten. Dat maakt haar grote platencollectie duidelijk. “Ik hou sowieso van het retrogevoel. Dat heb ik van mijn mama. Thuis is alles wat in die stijl aangekleed.” Door haar mama is Linne naar plaatjes beginnen luisteren. “Zij had al een hele verzameling aan platen”, vertelt Linne. “Vroeger luisterde ik mee met haar muziek. Dat was dan bijvoorbeeld muziek van The Beatles. Sinds een jaar of vier ben ik ook voor mijzelf platen beginnen kopen. Ik vind het wel nice dat hedendaagse muzikanten hun muziek ook in plaatvorm verkopen.”

“Na een tijdje ken je echt elk nummer van een artiest”

Voor Linne is de nostalgie die een plaat oproept een enorm pluspunt. “Dat is echt zoals vroeger. Wij zijn zo verwend geweest met Spotify, waar we elk liedje kunnen overslaan. Bij een plaat is dat niet het geval. Je moet echt elk liedje luisteren.” Daardoor ontdekt ze ook nieuwe pareltjes. “Doordat ik die nummers niet kan overslaan, leer je jouw minder favoriete nummers ook wel appreciëren. Na een tijdje ken je echt elk nummer van een artiest.”

Toch is er volgens Linne ook nog een heel klein nadeel verbonden aan platen. “Je moet om de zes nummers wel elke keer opstaan om de plaat van kant te wisselen. Onder een warm dekentje in de winter is dat altijd iets minder leuk, maar ik heb het ervoor over”, lacht ze.

 

 

By | 2023-04-20T17:52:07+02:00 april 22nd, 2023|Luchtig|0 Comments

About the Author: