“Theater biedt een platform om verhalen te vertellen en emoties uit te drukken”

Wereldtheaterdag: Een viering van de kunst van het podium

Wereldtheaterdag, ook wel bekend als ‘Internationale Dag van het Theater’, wordt elk jaar op 27 maart gevierd om de kunst van het podium te erkennen en te promoten. Het is een dag waarop theatermakers en -liefhebbers wereldwijd samenkomen om het belang van theater in onze samenleving te benadrukken en de diversiteit en rijkdom van theateruitvoeringen te vieren.
Door Verona Aquino 

Ook studente Emma (21) is een theaterfanatiek: “Wereldtheaterdag is een belangrijke dag voor de podiumkunsten omdat het een gelegenheid biedt om de impact van theater te vieren. Het herinnert ons eraan dat theater een belangrijk middel is om onze emoties te uiten. Theater kan ons ontspannen, en het biedt ons een platform voor sociale verandering door belangrijke kwesties op een creatieve manier te uiten.  Het is een kans om de uitdagingen te benoemen waarmee de theaterindustrie momenteel wordt geconfronteerd. Vooral de impact van de Covid-pandemie heeft een zwart gat achtergelaten. Veel producties werden geannuleerd, en dit had enorm veel invloed op de theatergezelschappen”.

Theater wordt wereldwijd geëerd en gevierd als een kunstvorm die mensen samenbrengt en ons in staat stelt om de wereld op verschillende manieren te zien en te begrijpen. Elk jaar wordt deze dag gevierd met verschillende evenementen, zoals optredens, lezingen, workshops en andere activiteiten die gerelateerd zijn aan het theater. Het doel van deze evenementen is om het publiek bewust te maken van de waarde van het theater en de rol die het speelt in onze samenleving. Het biedt ook een gelegenheid om de diversiteit van de theaterkunst te vieren en om verschillende culturen en tradities te eren.

Ook denkt Emma dat theater een geweldige manier is om jonge mensen te inspireren en hun verbeeldingskracht te stimuleren: “Theater biedt een platform om verhalen te vertellen en emoties uit te drukken op een manier die anders niet mogelijk is. Het is een manier om jezelf uit te drukken en te communiceren met anderen. Het kan jongeren helpen bij het ontwikkelen van hun zelfvertrouwen en sociale vaardigheden”. Haar lievelingsstuk heet ‘Volpone’: “Het gaat over een Venetiaanse edelman, die zijn dagen doorbrengt met het bedriegen van mensen en spelletjes speelt met hun hebzucht. Zeker een aanrader!”.

By | 2023-03-27T11:48:54+02:00 maart 27th, 2023|Cultuur|0 Comments

About the Author: