Chocolade & Pateekesweek in teken van marsepein

De 11de editie van de Chocolade- & Pateekesweek is weer van start gegaan. Dat is een jaarlijks bakkersfeest georganiseerd door Antwerpen Koekenstad vzw. Dit jaar staat de week in het teken van marsepein, maar hoe Antwerps is marsepein eigenlijk?

De Chocolade- & Pateekesweek is een initiatief van Antwerpen Koekenstad vzw dat elk jaar patissiers, chocolatiers en delicatessenzaken in de kijker zet. Van 24 februari tot en met 9 maart kunnen liefhebbers van gebak, chocolade, ijs, koffie en andere delicatessen deelnemen aan twee proeverroutes doorheen de stad. Bij elke editie hoort bovendien een nieuw thema. Dit jaar staat de Chocolade- & Pateekesweek in het teken van marsepein. 

Bourgondisch

De bekendste lekkernij uit Antwerpen is ongetwijfeld het Antwerps handje. Het staat symbool voor de legende waarop de stad werd gebaseerd en is niet toevallig gemaakt van koekjesdeeg, want Antwerpen wordt ook wel eens de ‘koekenstad’ genoemd. Dat komt omdat Antwerpen tussen 1830 en 1960 de grootste concentratie aan industriële koeken- en chocoladeproducties van België en Europa kende. In die tijd bevonden meer dan twintig grote fabrieken zich binnen de Antwerpse ring. 

Wat we veel minder met Antwerpen of zelfs met België associëren, is marsepein. Die wordt gemaakt van amandelen uit Spanje of Portugal en is van oorsprong een Italiaans product. Toch staat marsepein dit jaar centraal tijdens de Chocolade- & Pateekesweek. “Marsepein wordt nog altijd op Bourgondische wijze geproduceerd. Het is dezelfde typisch Antwerpse en ambachtelijke manier waarop ook de Antwerpse handjes worden gemaakt. Bovendien kan je heel creatief omspringen met marsepein. Je kan het verwerken in een ander gebak of met heerlijke Belgische chocolade bewerken”, klinkt het bij de organisatie.”

Wie zich graag laat onderdompelen in de wereld van koekjes en chocolade heeft een Chocolade & Pateekes Pas nodig. Zo’n pas bevat 10 consumptiebonnen en kost 15 euro. Je vindt ze in de bezoekerscentra van Visit Antwerpen en de deelnemende zaken

Deze zaken in Den Triangel doen mee:

By | 2023-03-06T11:38:54+01:00 februari 24th, 2023|Luchtig|0 Comments

About the Author: