Expo Burpindale Palace laat mensen lachen in Paleis op de Meir: “Er is gevoel voor humor nodig om de kunstwerken te snappen”

Kris De Smedt en Erik Vernieuwe in Paleis op de Meir

Een poedel in groenten, Napoleon in brood en Willem I in pompoenen. Bezoekers kijken hun ogen uit op de expo Burpindale Palace in het Paleis op de Meir. Nog tot 15 januari kan je een bezoekje brengen aan de kunstwerken met een out-of-the-box-tintje.

Elke week van donderdag tot zondag krijgen bezoekers de kans om de werken van fotograaf Kris De Smedt en designer/food stylist Erik Vernieuwe te bewonderen in hun eerste tentoonstelling. Naast Kris en Erik werkten er nog zes andere kunstenaars mee aan de expositie die geïnspireerd is op de geschiedenis van het gebouw. “Het basisconcept ligt bij ons maar omdat het hier zo groot is, hebben we vanaf het begin gezegd dat er nog vrienden van ons mee zouden helpen”, aldus Erik. 

De afgelopen weken kwamen er zo’n 500 bezoekers per weekend over de vloer. “Er komen zelfs ouders met kinderen, dat hadden wij niet verwacht. Het is echt een expo voor jong en oud”, vertelt Erik.

Paleis vs Burpindale Palace

Het contrasterende element van de tentoonstelling is dat er moderne kunst staat in een klassiek, voormalig stadspaleis met een rijke geschiedenis. “Alles wat je ziet, is gebaseerd op de geschiedenis van het Paleis op de Meir. Je zou het niet meteen zeggen maar het werk met de hangende dobbelstenen is geïnspireerd op werk van Clara Peeters, een Antwerpse kunstschilderes uit de zestiende eeuw die gespecialiseerd was in stillevens.”

Het duo kent de geschiedenis van het gebouw goed en ging ermee aan de slag. Bepaalde kunstwerken maakten ze speciaal voor de expo, andere zijn dan weer aangepast aan het gebouw. Napoleon in brood en Willem I in pompoenen zijn nieuwe kunstwerken, speciaal voor de tentoonstelling. Het gebouw was namelijk ooit eigendom van de twee belangrijke heersers. Volgens Erik is dat juist de invalshoek van de exposities. “Wij steken de geschiedenis van het Paleis in een modern jasje.” Dat moderne jasje zorgt er bij veel bezoekers voor dat ze buiten komen met een grote glimlach op hun gezicht.

“We steken de geschiedenis van het Paleis in een modern jasje”

Erik Vernieuwe

Hoe je de kunstwerken interpreteert, laten Kris en Erik aan de bezoekers zelf over. De opzet is dat er veel lagen in de werken zitten waar je over moet nadenken, maar wel blij van wordt. Kris vertelt over de bezoekers hun ervaring: “We krijgen voornamelijk positieve reacties. De twee negatieve opmerkingen kwamen van mensen die het niet snapten. Het vraagt wel een minimum gevoel voor humor om de kunstwerken te snappen.”

Dynamisch duo

Kris en Eriks werk bestaat uit drie luiken: commercieel, editoriaal en vrij werk. Op de expo staat voornamelijk hun vrij werk tentoongesteld. De twee fotograferen ondertussen al tien jaar lang samen stillevens op basis van food en fashion. Dat doen ze met een reden, vertelt Erik: “Groentes spreken niet terug, dus daar kan je mee doen wat je wilt. We werken ook wel met mensen, maar we hebben geen extra mening nodig. Het is fijn om met twee te werken, dat is altijd goed gegaan.”

Er is een unieke dynamiek tussen de twee. Ze vullen elkaar aan in wat ze doen. Kris maakt de foto’s en Erik zorgt voor de compositie en styling ervan. Dat resulteert in de beelden en kunstwerken die de aandacht trekken van merken als Jupiler, Vedett en zelfs Louis Vuitton. Dit is slechts een kleine greep uit de hele lijst opdrachten voor externe partners die behoren tot het commerciële en editoriale werk van het duo.

Na al die jaren is er nog  geen gebrek aan nieuwe ideeën bij Kris en Erik. Hun grootste inspiratiebronnen zijn voornamelijk gebouwen, steden, mensen en musea. “Onze inspiratie komt nooit uit andere foto’s. Iedereen vist in die Pinterestvijver, wij willen onze eigen Pinterest zijn.” Dat is volgens het duo ook de reden waarom ze zo goed passen in het Paleis op de Meir.

“Iedereen vist in de Pinterestvijver, wij willen onze eigen Pinterest zijn”

Erik Vernieuwe

De tentoonstelling is tot dusver een succes en zowel Kris als Erik zijn verrast over de opkomst. Voor wie de expo nog wil bezoeken, krijgt daarvoor nog de kans tot en met 15 januari.

By | 2022-12-22T09:34:35+01:00 december 23rd, 2022|Cultuur|0 Comments

About the Author: