Tutti Fratelli organiseert Spiegels van de Ziel: “We gooien de ramen open en zingen de stad toe”

Theater Tutti Fratelli organiseert het festival ‘Spiegels van de Ziel’, een driedaags kunstenfeest waar alle soorten kunstenaars samenkomen. Nico Sturm, artistiek leider van het theater, wil met deze editie het levenswerk van oprichtster Reinhilde Decleir verderzetten: “Wij zijn meer dan zomaar een zorginstelling. Theater kan mensen doen groeien, maar ook troosten. Daarom maken wij theater.”

‘Tutti Fratelli betekent in het Italiaans ‘Allemaal Broers’ en dat is precies waar dit unieke theatergezelschap voor staat. Nico Sturm definieert Tutti Fratelli als een sociaal-artistieke werkplaats. “Je kan het beschrijven als een soort broederschap met nabijgelegen verenigingen en organisaties. De nadruk ligt bij Tutti Fratelli op het maatschappelijke aspect. Mensen in armoede, met psychische problemen of met een beperking kunnen bij dit gezelschap terecht om samen theater te maken. Zij worden begeleid door vakmensen en vrijwilligers. Samen werken ze aan de hand van intensieve repetities toe naar een kwalitatief theaterstuk waar iedereen zich amuseert.” Een open vereniging met een doel: hoogstaande artistieke projecten realiseren met oog voor de gemeenschap. 

Een verbinding van kunstvormen

Dit jaar loopt Spiegels van de Ziel van vrijdag 9 tot en met zondag 11 december. Beeld, woord en klank komen samen tijdens dit artistiek weekend. Bevriende gezelschappen maken samen met het theater kunst verspreid doorheen de stad. En naar goede gewoonte brengt Tutti Fratelli jonge, beloftevolle artiesten voor het voetlicht. Dat levert volgens Nico Sturm bijzondere verhalen op, die het waard zijn gehoord te worden. 

Voorstellingen in teken van schoonheid en troost

Elke dag staat iets unieks op de agenda. “We starten het festival met een groot zangoptreden. Als feestelijke opening van ons festival gooien we de ramen van het bureau van Reinhilde open en zingen zo de stad toe.”

Na de spectaculaire opening start een tentoonstelling van Studio Borgerstein, een gelijkaardige werking, maar dan in de beeldende kunsten. “Zij maken geen theater, maar stellen hun atelier open voor kansarme mensen”, vertelt Nico Sturm. “Zij maken prachtige werken met een nog mooiere boodschap. Je kan de werken het hele weekend bekijken in het atelier en nadien zijn ze ook te koop. Als je nog op zoek bent naar een origineel kerstcadeau, kom zeker een kijkje nemen”, lacht Nico Sturm. Het festival duikt de nacht in met plaatjes van Fonne Wuyts, de zoon van Reinhilde Decleir. Hij is DJ en zal voor een feestje zorgen als feestelijk einde van de avond. 

De dagen nadien zijn op verschillende locaties voorstellingen te bekijken, die in het teken staan van de schoonheid en troost. “Hoe schone dingen op een onverklaarbare manier ook troost kunnen bieden, vind ik interessant om rond te werken. Zo komen de gezusters Hirngespinst een soort ‘Theepost’ maken. Dat is een soort installatie waar je postkaartjes kan schrijven voor mensen die je mist of belangrijk vindt.” Het belooft een weekend vol cultuur te worden. Bekijk het volledige schema op http://tuttifratelli.be/producties/

By | 2022-12-07T16:46:48+01:00 december 7th, 2022|Cultuur|0 Comments

About the Author: