Sluiting van het Rubenshuis: “Onze kunstwerken bewaren voor de volgende generaties”

Het Rubenshuis zegt vaarwel tot 2027. Het museum heeft nood aan een flinke opknapbeurt en die start in januari. Dit laat het museum niet ongezien voorbijgaan. “We organiseren twee cocktaildegustaties waarbij een archeologische cocktail met kruiden uit onze tuin werd gecreëerd”, verduidelijkt marketing- en communicatieverantwoordelijke Harlinde Pellens. 

De tuin werd al eerder dit najaar gesloten, maar het Rubenshuis zelf blijft nog open voor de bezoekers tot de sluitingsdata. De medewerkers van het museum zorgen voor allerlei afscheidsevenementen, zoals: een cocktail degustatie, een rondleiding door één van de medewerkers… “Daarnaast blijven we elke donderdag open tot 22 uur, waarbij dichter Lotte Dodion een sessie geeft over het poseren,  de modellen. En sluiten we uiteindelijk af met een straattheater op 8 januari 2023”, vertelt Pellens. 

 In januari wordt het volledige Rubenshuis leeggehaald en beginnen ze aan de grote renovatiewerken. De renovatie van het Rubenshuis bestaat uit drie belangrijke onderdelen: het nieuwe onthaalgebouw, de tuin en het Rubenshuis zelf. Er wordt 24 miljoen euro voorzien om de volledige renovatie door te voeren. “De bedoeling van dit renovatieplan is om de bezoekers een meer kwalitatief bezoek te bieden”, zegt Pellens. “Het Rubenshuis is gebouwd als een huis om in te wonen, niet als een museum waar 100 000 tot 200 000 bezoekers per jaar komen.”

“Voor rolstoelgebruikers is het bijna onmogelijk om het museum te bezoeken”

Enkele pijnpunten

Het museum heeft nood aan een opknapbeurt. “Enerzijds werken we tijdens deze renovatie aan enkele praktische zaken. Voor rolstoelgebruikers is het bijna onmogelijk om het museum te bezoeken. Dat is een zeer groot pijnpunt. Daarnaast beschikken we ook niet over toiletten. Bezoekers maken dus gebruik van de verschillende horecazaken in de buurt. We zijn ons daarvan bewust en daarom zijn we ontzettend blij dat we deze pijnpunten kunnen aanpakken in de komende jaren.”

“Anderzijds staat het Rubenshuis hier al sinds 1746.. Dat heeft tot de dag van vandaag geen upgrade gekregen. Wat heeft natuurlijk een impact op de omgeving, het goudleder enz… en heeft dus nood aan een upgrade. Naast de renovatie stellen we ook extra ruimtes ter beschikking”, verduidelijkt Harlinde Pellens.

Ook de temperatuur en luchtvochtigheid in het verouderde gebouw voldeden niet meer aan de internationale eisen. “De kunstwerken hebben nood aan stabiliteit op vlak van temperatuur en luchtvochtigheid om de kwaliteit te behouden. We houden tijdens de renovatiewerken rekening met de internationale voorwaarden, zodat we onze kunstwerken kunnen bewaren voor de volgende generaties en we hopen zo ook meer internationale werken van Rubens hier tentoon te stellen.” 

Niet volledig uit de picture

In 2024 opent het Rubenshuis zijn nieuwe onthaalgebouw op Hopland. Hier kunnen de kunstliefhebbers terecht in het belevingscentrum en een bibliotheek, waar enkele topstukken van de kunstenaar te zien zijn. “Dat zal een tijdelijke toegangspoort zijn tussen 2024 en 2027 om de bezoekers te ontvangen”, zegt Pellens.

Ben je benieuwd naar deze afscheidsevenementen? Bekijk dan hier de agenda van het Rubenshuis. Verdere updates over de renovatiewerken zijn te volgen op de website van het museum.

 

By | 2022-11-29T20:26:43+01:00 november 29th, 2022|Cultuur|0 Comments

About the Author: