“Er is weinig ruimte in de stad waar jongeren gewoon kunnen zíjn”

Het skatersimago op het Theaterplein door de ogen van ontmoetingsplek ‘hetgeluk’.

Sinds 2021 geldt er een skateverbod op bepaalde plaatsen in Antwerpen. Dat is ook zo op het Theaterplein. Café en ontmoetingsplek hetgeluk in podiumkunstenhuis ‘hetpaleis’ steunde de skaters en doet dat nog steeds.

Het skateverbod kwam er voor de rust en veiligheid van buurtbewoners maar ook tegen bijkomende overlast zoals wildplassen en sluikstort. Als reactie op het verbod, zette de Antwerpse skate-community samen met hetpaleis een initiatief op: #savekns. Zo organiseerden ze een opruimactie en waren er ook nog andere initiatieven zoals ‘Skate De Stad’ met dialoogavonden voor skaters en gebruikers van het plein.

Nu, twee jaar later, hebben skaters wél het gevoel dat ze meer betrokken worden bij de aanlegplannen van skateparken. Ook vanuit hetgeluk krijgen ze ondersteuning. Het café is een ontmoetingsplek voor mensen van alle leeftijden dat zich in het podiumkunstenhuis hetpaleis bevindt. Elke dag bezoeken kinderen voorstellingen van het kinderen- en jongerentheater.

Een ‘chille’

De skaters kunnen er gebruikmaken van het toilet, hun lunch eten en er is gratis water. “Wij hebben over het algemeen best een goede band met de skaters. Ze komen hier vaak binnen om te drinken want ik ben blijkbaar een chille”, vertelt Maite Gonzalez, verantwoordelijke van café hetgeluk.

“Er is weinig ruimte in de stad waar jongeren gewoon kunnen zijn. Er is al zo veel dat niet mag. Daarom vind ik het zo fijn dat ze hier kunnen komen.” Maite vindt het vooral belangrijk voor de skaters dat ze bij haar en het café terechtkunnen. Als sociaal café dat laagdrempelig wil zijn, leent hetgeluk zich voor verschillende dingen: je kan er vergaderen, feestjes houden, iets drinken of eten, enzovoort. Voor ieder wat wils dus.

By | 2022-10-13T19:37:37+02:00 oktober 12th, 2022|Cultuur|0 Comments

About the Author: