“Alles wat je verwacht, wordt binnen twee minuten uit het raam gegooid”

Antwerps theaterduo debuteert met theatervoorstelling Mirage 

Karolien Segers (28) en Yannick van Puymbroeck (33) vormen samen The Plastic Barbie Band, dat ze zelf omschrijven als een “gastvrij laboratorium”: hun manier om te experimenteren op het podium. Gisteren ging hun eerste voorstelling Mirage in première in Theater Het Klokhuis.

Karolien en Yannick leerden elkaar kennen dankzij hun gezamenlijke achtergrond in de podiumkunsten. Hij is dichter, theatermaker en won in 2020 de elfde editie van de Turing Gedichtenwedstrijd. Zij studeert doceren en regisseren aan de Toneelacademie Maastricht en is schrijver, theatermaker en comedian. Ze liepen mekaar tegen het lijf toen ze naar Antwerpen verhuisden.

The Plastic Barbie Band kan van alles zijn, en dat is wat we willen”

Om hen een collectief te noemen zijn ze naar eigen zeggen nog te klein, maar “een duo” is te beperkt, want The Plastic Barbie Band is meer dan dat. 

Yannick: “Het is een eclectische mix van theater, literatuur en popcultuur. Onze naam zegt eigenlijk niks: wij kunnen van alles zijn, en dat is ook wat we willen. De inspiratie komt van Barbie. Zij is het toppunt van the male gaze (hoe in de literatuur en beeldende kunsten vanuit een mannelijk oogpunt naar vrouwen wordt gekeken) en alles wat plastic is. We willen, door onze eclectische naam, breder denken dan theater. We zijn au fond eigenlijk bekender van andere dingen: Karolien van stand-up comedy, ik van poëzie en literatuur. Dat willen we ook doortrekken naar The Plastic Barbie Band.”

Wat mag het publiek verwachten van Mirage?

Yannick: “Alles en niets. Wat je het ene ogenblik verwacht, wordt het volgende alweer uit het raam gegooid. Verwacht vooral referenties naar literatuur en zowel hoogcultuur als laagcultuur, en voor de rest niets.”

Wat is het creatieve proces achter het maken van een theatervoorstelling?

Karolien: “Deze voorstelling is geschreven en geregisseerd door Yannick. Het is dus niet zo dat we samen aan tafel gaan zitten. Ik denk dat we dat in de toekomst ook zo gaan aanpakken: de ene keer schrijft Yannick, de andere keer schrijf ik. We vertrekken wel altijd van eigen teksten. We steken veel op van elkaars creatieve proces.”

Mirage ging gisteren in première, volgen er nog opvoeringen?

Yannick: “Dat weten we nog niet. In oktober begint Karolien aan de afstudeervoorstelling voor haar Master, dus daar zal zij het druk mee hebben.”

Karolien: “Daarin speelt Yannick trouwens ook mee, en hij maakt de muziek.”

Yannick: “Hoeveel opvoeringen er volgen, hangt ook af van de belangstelling die er is. Ik zie opvoeringen van bekendere theatermakers waar maar 20 of 30 man in de zaal zit. Wij hebben wel al meer dan 60 reservaties, dus dat geeft vertrouwen.”

Hoe zit het met de zenuwen?

Yannick: “Ik heb geen zenuwen om op het podium te staan. Zolang ik mijn teksten ken en heb gerepeteerd, heb ik genoeg vertrouwen in mezelf als acteur. Waar ik nerveuzer voor ben, is voor mijn rol van regisseur. Als er tijdens de voorstelling een lamp naar beneden valt, is dat iets dat ik als regisseur had moeten voorkomen. Dat zal niet gebeuren, maar je weet het nooit.”

Karolien: “Ik heb wel nog zenuwen voordat ik een podium op kruip en ik denk dat dat altijd zo zal zijn, maar ik vind dat iets positiefs. De dag dat ik niet zenuwachtig ben, is het tijd om ermee te stoppen.”

 

“Schrijven, acteren, muziek maken, comedy of literatuur: het mag veel kanten op gaan”

 

Hoe ziet de toekomst van The Plastic Barbie Band er uit?

Karolien: “Rooskleurig, dat past bij Barbie. Het is voor mij nu echt deze voorstelling opvoeren en dan in het proces van mijn afstudeervoorstelling gaan. Wie weet doen we daartussen nog iets. We willen graag comedy-avonden organiseren. De standaard bij open mics is acht minuten, maar het is fijn in plaats van acht mensen acht minuten te zien spelen, drie mensen wat langer tijd te geven.”

Yannick: “Hetzelfde geldt voor poëzieavonden. Je hebt daar een line-up van twaalf mensen, de eerste vier respecteren hun acht minuten niet en nummer vijf kijkt op zijn klok omdat hij de trein moet halen. Het is leuker om mensen een langere set te geven en vragen vanuit het publiek toe te laten zodat er interactie ontstaat zonder tijdsrestricties. Het mag heel veel kanten op gaan. Of dat nu schrijven, acteren, muziek maken, comedy of literatuur is: als het in ons verleden al gebeurde, kan dat in de toekomst ook.”

Er staan voorlopig nog geen nieuwe opvoeringen van Mirage op de planning, maar volg hier de Facebookpagina van The Plastic Barbie Band om op te hoogte te blijven.

By | 2022-09-30T09:55:08+02:00 september 29th, 2022|Cultuur|0 Comments

About the Author: