Tutti Fratelli draagt cultuurfestival ‘Spiegels van de Ziel’ op aan armoede: “Armen krijgen geen kansen. Dat frustreert mij.”

Op 17 oktober vieren mensen overal ter wereld de internationale dag voor de uitroeiing van armoede. Theatergezelschap Tutti Fratelli organiseert komend weekend het cultuurfestival ‘Spiegels van de Ziel’. Tutti Fratelli brengt drie dagen lang theater, muziek, kunst en film. Allemaal in het teken van de sociaal kwetsbaren in onze maatschappij. Artistiek leider Reinhilde Decleir geeft tekst en uitleg.

Decleir heeft een uitgesproken mening als het over armoede gaat. “Ik vind het een onwaarschijnlijk onrechtvaardige situatie. De overheid pakt het probleem niet bij de lurven. De regering spreekt er wel even over, maar daarmee is de kous af. Ze doen er structureel niets aan. Het is schandalig dat dit kan in een land als België. Een land dat over geld beschikt. Men houdt geen rekening met deze mensen. Armen worden uitgesloten en krijgen geen kansen. Dat frustreert mij.”

 

Theater in tijden van corona

De coronacrisis betekent gelukkig niet het einde van het festival. “De pandemie is een aderlating voor de cultuursector. Voor de mensen in armoede uit ons gezelschap is dit een echte ramp. Zij lijden soms echt honger. Het is dan ook broodnodig dat het festival ondanks de huidige beperkingen kan doorgaan. De coronamaatregelen hebben ons gedwongen om voor sommige voorstellingen van locatie te veranderen, omdat onze zaal in de Lange Gasthuisstraat gewoonweg te klein is”, aldus Decleir.

Op vrijdag 16 oktober luiden de leden van Tutti Fratelli het festival naar jaarlijkse gewoonte in met gezangen door de ramen van het gebouw. Daarna volgt er een tentoonstelling van (W)onderweg, waarin mensen met het autismespectrumstoornis onder andere hun schilderijen zullen tonen.

 

Briefcompositie’s Claude Debussy

Op zondag verhuist Tutti Fratelli naar AMUZ in de Kammenstraat. Daar brengt Reinhilde Decleir een ode aan de Franse componist Claude Debussy, die reeds 102 jaar geleden overleed. Reinhilde zal enkele van zijn brieven, die gericht waren aan zijn minnares, voorlezen. “

Ensemble SPECTRA zorgt voor de muzikale begeleiding, die de gevierde muzikant eert met composities als ‘L’Isle Joyeuse’, ‘La Mer’ en ‘Masques’. Maar ook ‘Grand Hotel’, de nieuwe compositie van Dominique Pauwels zal te horen zijn in het huldeconcert.

 

Kortfilm ‘Sons of No One’

Filmliefhebbers kunnen dan weer gaan kijken naar de kortfilm ‘Sons of No One’ van Hans Vannetelbosch. De jonge regisseur vertelt in zijn film over een opvoedster die het machtsmisbruik in een gesloten jongerencentrum aan de kaak wil stellen. ‘Sons of No One’ kreeg in 2017 de Publieksprijs tijdens Film Fest Gent en een wildcard van het VAF (Vlaams Audiovisueel Fonds).

De film staat op zondag geprogrammeerd in de Lange Gasthuisstraat.

Het theaterfestival ‘Spiegels van de Ziel’ gaat door op 16,17 en 18 oktober. Het volledige programma en tickets vindt u op de website www.tuttifratelli.be

 

By | 2020-10-13T15:38:32+02:00 oktober 13th, 2020|Cultuur|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment